14.08.2015 | 21:43
Продажбата на “Токуда банк” пред провал заради прокуратурата?
БНБ е поискала "допълнителна информация" от "Инудстриален холдинг - Доверие" на подсъдимия Огнян Донев
Огнян Донев

Процедурата по разглеждането на документите за покупката на 99.53% от капитала на “Токуда Банк” ще бъде удължена с още три месеца. Това е прякото последствие от искането на БНБ претендентът  “Инудстриален холдинг – Доверие” да предостави допълнителна информация.

“Индустриален холдинг – Доверие” е собственост на “Доверие Обединен Холдинг”, по-голямата част от акциите на който са притежание на контролираните от Огнян Донев фирми “Софарма”, “Елфарма” и “Телсо”. За неговите преговори  със собственика на “Токуда Банк” – японската компания “Токушукай Медикъл Корпорейшън”, стана ясно още през март 2015-а. На 29 май  пък се появи съобщение, че холдингът е подписал предварителен договор за покупка. Но още тогава негови представители съобщиха, че сделката ще приключи едва след като бъдат получени съответните одобрения от регулаторните органи.

В средата на май Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) беше уведомена за сделката  с искане да се произнесе, че по този начин не се нарушават правилата за пазарна концентрация. Досега експертите й не са излезли с официално становище. По същото време холдингът внесе в БНБ и документите с искането на разрешение за покупка. Обработката им започна веднага, но разглеждането бе отложено до избирането на нов управител и подуправители на Централната банка.

Ситуацията се усложни, след като прокуратурата повдигна обвинение на Огнян Донев за укриване на данъци в размер на  62.8 млн. лева. Според прокуратурата данъците са били укрити, като не са декларирани доходи от продажбата на акции на “Софарма”. Държавното обвинение твърди, че нарушението е извършено на 2 април 2007-а, когато Донев подал данъчната си декларация за предишната година.

Самият Донев казва, че укриване на данъци няма, защото акциите са придобити на цената, на която са купени. Очевидно двете страни ще доказват правото си в съда и преди това да стане, е доста съмнително БНБ да излезе със становище по искането на “Индустриален холдинг – Доверие” да закупи “Токуда Банк”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране