06.04.2016 | 0:01
Професорът ортопед пребит заради отмъщение от недоволен пациент?
Светилото Стефан Станчев нападнат от трима маскирани с бухалки рано сутринта

Професор по медицина и светило в ортопедията е на път да загуби частично зрението си, след като бе зверски пребит при поредната криминална сцена в държавата. Д-р Стефан Станчев е бил буквално помлян от бой от трима маскирани рано сутринта вчера. Той е един от водещите лекари в областта на гръбначната хирургия и инцидентът с него е голяма загуба за медицината, възмутиха се негови колеги.

Сигналът за инцидента е подаден в 7,20 часа. Проф. Станчев разхождал кучето си в близост до блока си в столичния квартал „Белите брези“, когато бил нападнат от трима мъже с маски, въоръжени най-вероятно с метални тръби. Ударите са били предимно в главата, нанасяни са с особена жестокост. Наглите апаши въобще не се притеснили от часа, в който е имало възможност да бъдат забелязани от много свидетели, отиващи на работа.

58-годишният Станчев е закаран в тежко състояние в болница „Света Анна“, където самият той е началник на ортопедията. Човекът бил изгубил съзнание. Колегите му констатирали множество тежки черепно-мозъчни и лицево-челюстни травми. Едното око на лекаря почти го нямало, изтекло е още на мястото на боя. Въпреки многото усилия шансът да вижда с него, клони към нула. „За щастие мозъчните травми са овладени и след няколко месеца пациентът напълно ще се възстанови“, обясниха от болницата. В късния следобед професорът беше настанен в реанимацията, но до редакционното приключване на броя не беше разпитан от полицията, защото състоянието му не позволяваше. Опасност за живота му няма.

Разследващите работят по няколко версии за инцидента, сред които и грабеж. Надделява обаче тази за лично отмъщение, тъй като нападателите са били с маски, добре подготвени и запознати с навиците на лекаря. Проверява се дали медикът е имал конфликти с недоволни пациенти и други, свързани с него лица. „Говорихме с близките, имаме известни насоки“, лаконичен бе заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев, който обаче отказа да коментира версии. В полицията имало конкретен заподозрян за дръзкото посегателство.

Станчев и друг път е бил обект на агресия, потвърдиха от МВР. Преди време е имало опит за побой над него, но д-р Станчев не е подал сигнал. Това означава, че той добре знае откъде идва поръчката срещу него. Професорът е пребит по поръчка на недоволен пациент, който най-вероятно е останал инвалид след неадекватно лечение. Д-р Станчев се ползвал със славата на голям професионалист, но имало и доста недоволни от него. Публична тайна била и страстта му към парите. Медикът прибирал редовно пари на ръка за операции, срещу него са постъпвали и сигнали, които обаче са били потулвани. „Възможно е да е взел сериозна сума пари и след неуспешната операция да е бил „наказан“, смятат криминалисти.

В момента докторът не е в състояние да обясни мотивите за нападението, заяви още Арабаджиев. Опитваме се да подобрим средата, коментира инцидента и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Въпреки че не му се случва за първи път, нищо в поведението на д-р Стефан Станчев не е показвало да е притеснен в последно време, обясниха от екипа на „Св. Анна“. „Дори скоро заснехме предаване с него. Не е споделял да има някакви проблеми, нито да се чувства застрашен от нещо“, казва пресаташето на лечебното заведение Антон Луков.

Вчера лекарят е трябвало да бъде на работа и да преглежда пациенти. Вместо това целият наличен екип в ортопедията се заел със спасяването му. Полицията издирва тримата маскирани.

Приятел е на „самоубилия“ се проф. Бусарски

Проф. Стефан Станчев е приятел на самоубилия се в началото на годината проф. Венцислав Бусарски, който работеше в същата болница. И двамата са имали професионални интереси в областта на гръбначната хирургия. Взимали са участие в едни и същи научни конгреси. Имат и общи публикации в медицински издания. Последно професорите били заедно в пловдивския хотел „Империал“, където в края на април миналата година се е провела Първата международна конференция на спиналните хирурзи.

Припомняме, че на 8 януари проф. Бусарски скочи от апартамента си на деветия етаж. Още същия ден негови колеги предположиха, че той по-скоро е бил изхвърлен през терасата, а не е скочил доброволно. Те припомниха също така, че спрямо него е имало няколкото опита за физическа саморазправа. През годините името му се свързваше с бизнесмени от подземния свят, които въртят съмнителен бизнес. След побоя на проф. Станчев в болница „Св. Анна“ шушукат, че най-вероятно между смъртта на единия и инцидента с другия има връзка. Предполага се, че шефът на ортопедията е обслужвал същия контингент от „пациенти“ и затова три месеца по-късно е направен опит и за неговото физическо ликвидиране.

Жертвата е изобретател в гръбначната хирургия

Професор Стефан Станчев има впечатляваща биография. Специализира във Франция, Швейцария, Чехия и други. Един от новаторите в ортопедията, има солидни постижения в хирургията на гръбначен стълб. Негови патентовани медицински изделия се поставят на пациенти с вродени и травма деформации на гръбнака в пет университетски болници в страната. В над 30-годишната си практика печели редица награди за медицина и управление на болнични заведения. Последната е като шеф на болницата в Бургас.

Лекари с протестна декларация

„Потресени сме от поредната жестокост, извършена над български лекар. Не намираме думи, с които да окачествим престъплението, жертва на което стана лекар, уважаван професор, човек, помогнал на хиляди. Каквито и да са причините, породили нечовешкото нападение, ние го приемаме като нападение върху лекар – човек, призван да спасява животи“, написаха лекарите от Бургас. Извършителите да бъдат бързо разкрити и да понесат строго наказание, настояха медиците.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране