25.01.2016 | 0:01
Прокопиев за медиите на ДПС: Няма как да се бориш с прасе и да излезеш бял
Ако Борисов не беше дошъл на форума на "Капитал", щеше да е много неловко, казва издателят

Издателят и бизнесмен Иво Прокопиев коментира годишния икономически форум на “Капитал” и обясни присъствието на премиера Бойко Борисов с идването на еврокомисаря Йоханес Хан и предварително поетия ангажимент от министър-председателя. Имаше, бих казал, дежурната интрига от страна на медиите на г-н Пеевски. Но той (Борисов, б.р.) беше поел ангажимент много отдавна, а и с присъствието на комисаря Хан щеше да стане много неловко, ако не беше дошъл, отговори Прокопиев на въпрос на Сашо Диков как е успял да го “докара”.

По повод изказването на президента Плевнелиев на същия форум – че България е сред 5-те най-добре развиващи се икономики в Европа, той отговори, че “може да звучи като виц, но на хартия е точно така”. За годината България ще отчете растеж около 3 %. Което поставя държавата в рамките на 5-те най-бързорастящи държави в рамките на ЕС. Но ние с тези дадености, които имаме, би трябвало не просто да пълзим, а да летим. Причината за този растеж  е увеличеното държавно потребление. Държавата харчи пари, които влизат от Европа – около 7 млрд. евро през м.г. Тези пари обаче не се усещат нито от малките икономически субекти, нито от населението.

Сред другите причини той посочи дефлацията, която автоматично се калкулира към растежа. Износът обаче отива в няколко износители, големите инфраструктурни поръчки – в 4-5 големи фирми и затова няма как масово да се усети. На споменатия форум Прокопиев отбеляза изказването на Борисов, че приветства отчетността на прокуратурата пред парламента.Това го каза – интересно беше да се чуе. Че той приветства отчетността на прокуратурата в парламента. Поне така каза.

Описвайки обаче икономическата ситуация, бизнесменът и издател каза, че единственият по-оптимистичен резултат е бил, че банките след много дълъг зимен сън предвиждат някакво раздвижване на кредитирането.

Запитан за атаките от медиите, които се свързват с Делян Пеевски, той каза: Това не са медии – те не произвеждат въпроси, а произвеждат атаки. Те ги правят, защото им е поръчано да ги извършат, а не виждам защо във ваш ефир тези атаки трябва да бъдет рециклирани.

Максимумът при такива атаки е да постигнеш равен резултат. Защото няма как да се бориш с прасе и ти да излезеш целият бял. На въпрос как си обяснява последните покупки на Делян Пеевски той отговори, че си ги обяснява с “нуждата от затягане на банковия надзор и дисциплината в банковия сектор”.

“Не може на пазар, на който всички продават, да има един купувач. Това сме го гледали с КТБ – когато г-н Цветан Василев купуваше съвсем безпринципно. Последните няколко месеца наблюдаваме същото – абсолютно хаотични придобивания, без да имат някаква връзка. Просто едни пари се инвестират в някакви изделия. Няма как тези пари да бъдат спечелени по бизнес път.

Той предположи, че това могат да са само пари или от банка, или от големите обществени поръчки, или от контрабанда. Но за мен да купиш тв сграда, торов завод, и най-големия ретрейлър на черна техника в рамките на няколко месеца… Няма такъв бизнес план, смята Прокопиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране