08.05.2019 | 11:55
Прокуратурата ми приписва нарушения на колата на Карадайъ, жалва се Местан
Той изрази мнение, че кампанията срещу него е подготвена от ДПС, които били притеснени от бъдещият резултат на ДОСТ на евроизборите на 26 май

Прокуратурата обявява за мои нарушения на пътя, които са направени от служебния автомобил на бившия организационен секретар, а сега лидер на ДПС Мустафа Карадайъ, обяви днес Лютви Местан пред Би Ти Ви. Изказването му беше по повод съобщение от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, че той има наказателно постановление, акт и 13 фиша за превишена скорост в периода преди катастрофата, при която загина дете. Арнаудова изнесе данните на пресконференция, за да мотивира искането към съда да отнеме книжката на Местан, след участието му в катастрофа на 14 април, при която загина бебе.

“Това не е просто лъжа, а квалифицирана клевета. Ако е вярно, че тези нарушения са извършени от мен, аз няма да си поискам книжката обратно никога, но ако не е вярно, тя трябва да понесе отговорност”, каза Местан. Той показа два от фишовете, за които вероятно говори прокуратурата.

Те са за един и същи автомобил и са за превишения на скоростта в периода когато Лютви Местан е бил лидер на ДПС. Днес той посочи, че това е колата, която е возила Мустафа Карадайъ, към този момент организационен секретар на движението.

Местан обяви, че очаква информация и за другите фишове, като изрази увереност, че и с тях случаят ще е същият. “От 2013 година до април 2017 година нямам и секунда зад волана, не съм изминал и милиметър като шофьор и това може да се докаже от Националната служба за охрана”, обобщи настоящият лидер на ДОСТ. Той каза още, че за 30 години шофьорски стаж има само едно документирано нарушение и то е преди много години.

Лютви Местан изрази мнение, че кампанията срещу него е подготвена от ДПС, които били притеснени от бъдещият резултат на ДОСТ на евроизборите на 26 май. “Притеснителното е, че атаката е от ДПС, но идва през прокуратурата”, каза политикът.

Той призова главния прокурор да нареди проверка на фишовете, които му се приписват. Лютви Местна препоръча да се обърне внимание и на шофьорското минала на втория участник в инцидента. Той посочи, че доскоро в профила на другия водач във “Фейсбук” е имало над 30 клипа, документирали “брутални нарушения на Закона за движение по пътищата, които обясняват и катастрофата”. “Става въпрос за един откровен камикадзе. Има превишения на скоростта със 70, 80 до 100 км/ч”, допълни лидерът на ДОСТ. Клиповете вече били изтрити.

В отговор на въпрос Лютви Местан каза, че е платил гаранцията от 10 хил. лева, въпреки че е можел и да не го направи след решенията на съда по случая. “Направих го, за да не дам основание на прокуратурата да продуцира фалшиви новини”, поясни лидерът на ДОСТ.

Той уточни, че няма намерение да се укрива, защото е невинен. Описвайки катастрофата, Местан за пореден път обясни, че колата му е била ударена, докато се е намирала в собствената си лента, като другият автомобил е напуснал своята.

Той показа и снимки, от които се вижда че щетите по неговия автомобил са като от челен удар, а лявата страна, която би поела удара, ако не е бил спазил предимство, е без поражения.

По повод съмненията на роднините на загиналото дете, че процесът няма да е справедлив, защото има влияние, Местан обяви: “Този процес вече е несправедлив в своята досъдебна фаза.”

Към момента Лютви Местан е подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост. След като след решения на съда бяха върнати книжката на Местан и паричната му гаранция беше отменена, на 24 април главният прокурор обяви, че неговото дело ще е под специалния надзор на прокуратурата.

Буквално часове след това беше издадено ново постановление за отнемане на книжката му. Също на 24 април Кърджалийският окръжен съд отмени забраната на Местан да напуска страната.

Катастрофата с Лютви Местан стана броени дни преди началото на предизборната кампания за изборите за евродепутати. На тях лидерът на ДОСТ се надяваше да спечели гласове в районите със смесено население с идеята си да организира подписка за признаване на турско малцинство в България. Това му решение обаче накара главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди проверка на дейността на политическата сила.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране