20.01.2016 | 15:26
Прокуратурата нареди турската ваксина “Еувакс” да не се използва
Здравният министър пак се оправда, че тя била само за бежанци

Ваксината “Пентаксим” отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана у нас и в ЕС. Противохепатитната ваксина “Еувакс” няма да се продава. Това заяви министър Петър Москов пред журналисти в МС. Вчера изтече неофициална информация, че прокуратурата е спряла за употреба “Еувакс”.

Днес Москов заяви, че “гарантирам на всички родители, че мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме проверяват, може да ми пращат служби, да ми искат оставката, да искат нещо от правителството, но това не може да засяга спокойствието и инстинкта на хората за децата им”. Той заяви, че атаките срещу него минават “границите на политическото и човешкото”.

Петър Москов съобщи още, че здравното ведомство и прокуратурата са правили съвместна проверка по темата, но тя е била съсредоточена върху противохепатитната ваксина “Еувакс”, която стои на склад и е резерв на държавата за справяне с епидемиологични усложнения при евентуална бежанска вълна или природни бедствия. Ваксината бе дарена от Турция.
“Тази ваксина не е била насочена да бъде прилагана на българските деца от имунизационния календар. Имаме противохепатитна ваксина на явила се на търг фирма в България и тя се прилага”, обясни министърът. Твърди се, че турската ваксина съдържа повече от позволения живак. Защо при това положение е приета от българското Министерство на здравеопазването, не е ясно.

По-късно от Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщиха, че са отправили указания до министъра и директора на Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба.

Установено е, че и понастоящем ваксината “Еувакс” е в склад на МЗ и не е пускана в употреба. ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки, се казва още в съобщението. “Пентаксим” и “Еувакс” са турски ваксини срещу които България изнесе за Турция друг вид ваксини. Според разследване на В.Ахчиева става дума за бартер, а не за дарение. До въпросната размяна се стигна, след като се провалиха търговете за внос на петвалентни ваксини от европейски производители.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране