21.04.2015 | 17:13
Прокуратурата опитва да върне Ченалова в ареста
Обвинителите обжалват пускането й под парична гаранция

Градската прокуратура е протестирала решението на Софийския градски съд, с което спрямо съдия Румяна Ченалова бе определена мярка за неотклонение „Парична гаранция” от 8000 лева. Прокуратурата счита, че най-адекватна на демонстрираното процесуално недобросъвестно поведение от обвиняемата Ченалова е най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”. След като е била надлежно уведомена, че трябва да се яви пред разследващите органи, тя не е сторила това, съобщават от обвинението.

Както е известно, Ченалова бе обявена за общодържавно издирване в началото на миналата седмица заради това, че не се е явила в продължение на повече от месец, за да й бъде повдигнато обвинение.

Според прокурорите от специализираното звено “Антикорупция” тя е изпълнила състава на две престъпления – престъпление по служба и съставяне на документ с невярно съдържание. Още на гледането на мярката й в нощта в четвъртък срещу петък съдът прие, че за по-тежкото според НК провинение – престъплението по служба, няма данни. Ченалова е обвиняема, че е допуснала 3 нови фактури, подправяйки протокол от съдебно заседание от март 2013 г. по дело на частната “ОЕТ – Обединени Енергийни Търговци” срещу НЕК.

Въпреки поредицата от медицински и други документи, разменени между Ченалова и брат й (който е и неин защитник) с разследващите, съдът прецени, че няма опасност тя да се укрие или да извърши друго престъпление.  В протеста са изложени подробни съображения за неспазването на Наредбата за медицинската експертиза, която предвижда не само установяване на влошено здравословно състояние, но и становище на лекарска комисия, че това състояние е пречка за обвиняемия да се яви пред орган на съдебната власт. Такова становище липсва в представените до момента от обвиняемата и защитниците й медицински документи, съобщават още от прокуратурата.

От там напомнят, че се е наложил разпит на лекарите, които са ги издали. “Категоричното им мнение, изразено пред разследващите е, че въпреки констатираното влошаване на здравето на обвиняемата Ченалова, то не е било с такъв характер, че да препятства участието й в насрочените процесуално следствени действия, за които е била уведомена”, смятат обвинителите.

Те обосновават и протеста си пред Апелативния съд: Необходимостта от прилагане на най-тежката мярка за неотклонение е обоснована и от провежданите активни действия по разследване, включително и по отношение на констатираните от първоинстанционния съд данни за корупционно престъпление. Според прокуратурата налице са и достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителната теза за извършено от обвиняемата престъпление по служба.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране