17.06.2021 | 19:28
Прокуратурата пита САЩ защо Пеевски е корумпиран олигарх
Иван Гешев иска доказателства за наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски"

Върховната касационна прокуратура е поискала от Държавния департамент на САЩ повече информация за санкциите, наложени по закона „Магнитски“ на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, бизнесмена Васил Божков и подалия оставка заместник-председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков. Това съобщава БТА, позовавайки се на източник от държавното обвинение. Малко по-късно прокуратурата потвърди информацията с писмо до медиите.

Искането е изпратено през правосъдното министерство и Министерството на външните работи.
Според информация на БТА прокуратурата е поискала повече детайли за причините, поради които на тримата бяха наложени санкции.

Прокуратурата обяви, че започва проверка на санкционираните българи в началото на юни, като за Делян Пеевски беше съобщено, че през годините той е проверяван многократно и резултатите ще бъдат анализирани. Тогава говорителят на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева, дори заяви, че голяма част от посочените обстоятелства в доклада на Министерството на финансите на САЩ вероятно стъпват на работата на прокуратурата на България и събраните от нея доказателства.

На 2 юни администрацията на президента Джо Байдън обяви, че налага санкции на шестима българи, сред които Васил Божков и Делян Пеевски, както и на 64 юридически лица, свързани с тях. В списъка попадат още Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. До момента бяха блокирани сметките на засегнатите в БНБ и бяха съобщени имената на юридическите лица, свързани с тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране