14.03.2016 | 17:50
Прокуратурата погна лалугерите на Тома Белев
По три проекта получил близо 2 млн. лв за животните

Проект, по който самозвания еколог Тома Белев е усвоил над 412 бона за да се грижи за лалугерите край Сливен, е проверен от прокуратурата по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Обвинител № 1 е наредил да се разследват и други два проекта, по които Белев и хората му са се облажили с европари за животни, след публикации в столичен вестник за съмнително управление и разходване на средствата от ЕС. Проверката е осъществена от Върховната административна прокуратура и е предадена на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“, за да се извърши пълен одит дали парите са изразходвани правомерно.

Според медийната информация, станала причина за разследването на прокуратурата, еколозите взели

близо половин милион за 60 лалугера

по един от проектите. През 2009 г. дирекция на Природен парк „Сините камъни“ спечелила 470 000 лв. държавни и европейски средства по програма Околна среда, за да възстановява хабитата на лалугерите, като от тях усвоила 412 000 лв. Еколозите обелязали роящите се навсякъде лалугери, като над 1000 от тях били нападнали близко голф игрище. Това било посочено на сайта на НПО на Тома Белев, където гордо бил отчетен резултатът, че 60 лалугера са хванати от голфа и преместени в парк“Сините камъни“.

Според друга публикация еколозите пък мътели яйца на костенурки за милион лева. Този път по проект на МОСВ и Община Сливница и Сдружение за дива природа „Балкани“. Проектът бил “Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в ЗМ Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман” и на стойност почти 1 млн. Проектът включвал закупуване на 9 декара ливади и изкопаване на хралупи за лалугери,

поставяне на слънчеви панели, с които да се топлят яйцата на костенурки

изграждане на поилки за костенурки, преброяване на риби и безгръбначни в Алдомировското блато, повдигане на гнезда на птици, улов на дардавци, организиране на експедиция за търсене на диви сухоземни костенурки в блатото, внасяне на генетичен материал от блатна перушина и други.

В трета публикация се твърди, че зелените прибрали 430 000 лв. от проект на екоминистерството „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи“. Този път бенефициент била българо-швейцарската фондация“Биоразнообразие“. Основният резултат от проекта бил откритието, че ски и туристическите зони, както и лифтовете са основните заплахи за разпространение на глухара. Един от изводите е, че ски пистите

ограничавали териториите на глухарите за чифтосване

Проверката на ВАП е установила, че проектът за Алдомировското блато е за 918 243 лв, като 780 507 лв. са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 137 736 лв. от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е 28 месеца, като за осъществяването му са изразходвани 712 213 лева.

Проектът за глухарите и кълвачите е на стойност 437 962 лева, като 372 268 лева са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 65 694 лева – от бюджета. От изисканите документи от МОСВ е потвърдена и информацията от статията за лалугерите.

След приключване на проверките от ВАП и анализ на фактите, изложени в статиите и в документите, изискани от МОСВ, са потвърдени съмненията в законосъобразността при упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз. Поради това ВАП е отправила три предложения до ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“ да извърши одит на дейностите по управление и разходване на средствата по трите проекта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране