11.01.2020 | 12:15
Прокуратурата поиска постоянен арест за Нено Димов
Екоминистърът е в ареста за 72 часа, след като беше обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“ на министъра на околната среда в оставка Нено Димов. Само час по-късно съдът обяви, че насрочва веднага делото и то ще се гледа в следващите часове.

Нено Димов е в ареста за 72 часа, след като беше обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Той подаде оставка от поста в МОСВ от ареста, а премиерът Борисов я прие.

Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че 23 месеца поред е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода. Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, ако бъде на свобода Нено Димов може да повлияе на свидетели, както и на събирането на доказателства или да извърши друго престъпление.

Предстои оставката му да бъде гласувана и от Народното събрание в първите дни след зимната ваканция на депутатите. Димов е поредният министър, който изпада от кабинета “Борисов 3”. Той беше в управлението от квотата на Обединени патриоти, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Очаквах да се започне акция срещу министри, за да се защити позицията на прокуратурата, че ще започне да се бори с високите етажи на властта, която се афишира дълго в последните месеци, особено във връзка с промяната на фигури в държавното обвинение. Това заяви пред бТВ Ина Лулчева, адвокатът на подалия оставка министър на околната среда и водите Нено Димов.

Адвокатът обясни, че от всичко изложено на вчерашната пресконференция на прокуратурата, единственото, за което е повдигнато обвинение към Нено Димов е във връзка с утвърждаването на ежемесечните графици за водоползването на комплексни и значими язовири. По думите ѝ министърът подписва графиците, които са изготвени от административни органи. Освен това в дейността са ангажирани множество компетентни и длъжностни лица, допълни тя. Според нея министърът утвърждава графиците и носи политическата отговорност за неблагополучието в даден сектор.

„Но да се твърди наказателна отговорност за това, че си се съобразил с предложения, направени от компетентни лица, е доста прекалено“, подчерта Лулчева. „Наказателното право не познава формалната и обективна отговорност само, защото заемаш този пост. Никое длъжностно лице, особено на висока позиция, не може да носи наказателна отговорност за конкретни нарушения, които са допуснати, ако са допуснати, в дейността. В случая има министерство, създадено към министъра, за да подготвя неговите решения“, изтъкна адвокатът.

Ина Лулчева коментира, че Димов е обяснил пред следователите, че се е съобразявал с предложенията на компетентните органи, поради което счита, че дейността му е осъществявана законосъобразно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране