21.11.2016 | 20:42
Прокуратурата повдигна 3 обвинения на Москов
Министърът на здравеопазването в оставка обиден

Три обвинения са повдигнати на здравния министър в оставка Петър Москов във връзка с бартера за ваксини с Турция. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която даде брифинг, докато на Москов му предявяваха обвинения в столичното следствие. Москов и заместникът му Адам Персенски бяха призовани в следствието на разпит. Москов в съучастие с Персенски целели да набавят облага за МЗ.

От техните действия настъпили значителни вредни последици от имуществен и неимуществен характер. През 2015 г., нарушавайки законовите процедури, Москов приел дарение от Турция. В разрез със законовите регламенти МЗ заплатило ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лв. са имуществените последици от действията на Москов. Неимуществените вреди за държавата са, че Москов създал недоверие у гражданите към ваксинирането на деца.

Второто обвинение на Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини. Дарението, което направила българската държава, е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био“. Припомняме, че в края на септември Москов уволни директора на фирмата д-р Любомир Димитров с обвинение за „установени нарушения“, очевидно опитвайки се да му вмени вината за износа на ваксини.

„Нямам ни най-малко притеснения в някое от действията си. Щях да бъда притеснен, ако не бях подсигурил да бъде изпълнен имунизационният календар. Това ме обиди“, заяви Москов.
Обвинението на Персенски, който бе разпитан 2 часа по-рано, е за длъжностно престъпление относно дарението на ваксини от Турция на България и от България на Турция през 2015 г. И той, и Москов са с мярка „подписка“. На излизане от следствието Персенски коментира, че няма от какво да се притеснява. Той обясни, че ваксините срещу туберкулоза, които МЗ на България дарило на Турция, са на стойност 300-400 хил.лв., а пентаксимът, дарен от Турция на България, струвал 4 млн.

Адвокатката на Персенски Елмира Исмаил уточни, че обвинението към него е за длъжностно престъпление, което е особено тежък случай заради размера на стойността. Тя бе лаконична: „Доколкото разбрах от следователя, над 100 тома е производството, като ние успяхме да се запознаем с не повече от 2-3 от тях“.

Едва в края на миналата седмица, когато вече бе приета оставката на кабинета, се разчу, че Софийската градска прокуратура готви обвинение на Москов за скандала с ваксините. Досъдебното производство е образувано още на 14 април (на 15 април Москов изведнъж се оказа болен и не се появи на отдавна планиран семинар за журналисти). Прокурорите били готови да повдигнат обвинения още през септември, но не желаели да се политизират действията им и затова изчакали. Предмет на започналото в началото на годината разследване беше икономическата целесъобразност на бартера.

Миналата седмица СГП повдигна обвинение на длъжностното лице от „Бул био“ Росен Алексиев, който позволил производството на ампули в база на дружеството, която няма разрешение за производство и съхранение на ваксини. Произведени били над 1 млн. ваксини на стойност 110 302 лв. Те подлежат на унищожаване заради липсата на разрешително.

През 2015 г. България получи 100 хил. дози 5-валентна ваксина „Пентаксим“ като дарение от Турция. Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, а българските здравни власти така и не сключваха дългосрочни рамкови споразумения с производителите.

Москов е вторият здравен министър (след д-р Божидар Нанев) от кабинетите на Борисов, който напуска поста си с обвинение заради сделки с ваксини. След няколкогодишни дела Нанев бе оправдан.

Кой е адвокатът на Персенски?

Елмира Хайри Исмаил е стажувала в адвокатското дружество Coskun в Истанбул, в Софийския градски съд, в адвокатската кантора „Валентин Бенатов“ и в кантората на баща си, в която в момента работи „Хари Владимиров“, става ясно от информация в сайта notariusite.com.

т биографичните данни на сайта на кантората, който е на български, английски и турски език, става ясно, че адв. Исмаил е възпитаничка на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, като едновременно е учила и тюркология. Практикува наказателно, търговско, трудово и административно право и непозволени увреждания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране