10.01.2020 | 13:09
Прокуратурата уволни Нено Димов
Досега той се задържа на поста си въпреки множеството кризи в неговия ресор - като се започне от вноса и горенето на отпадъци и се мине през мръсния въздух, за да се стигне до катастрофата при управлението на водите

Кадрите с това как Специализираната прокуратура изведе днес министъра на околната среда и водите Нено Димов от министерството на околната среда и го отведе с черен бус, ще обикалят дълго медиите. Подобна демонстрация не се е случвала през последните години и това е един от ключовите моменти в няколко преплитащи се сюжета от последните месеци.

Най-очевидното последствие от случващото се е, че оставката на Нено Димов е въпрос ако не на часове, то на дни. Отстраняването му беше отдавна очаквано, тъй като разрастването на водната криза в Перник и притесненията за други големи градове отдавна изискват политическа жертва. През последните години Бойко Борисов не е допускал изключение от това правило – когато се натрупа прекалено голямо напрежение заради проблеми в някакъв сектор, ресорният министър бива веднага сменян. С Нено Димов това се оказа по-трудно, тъй като формално той е кандидатура на ВМРО. През последните седмици министърът изглеждаше силно изолиран – той не участваше в нито един от опитите да се покаже, че държавата е активна както в разрешаването на водната криза в Перник, така и по темата с вноса на боклук в България. Нено Димов обаче не разбра, или по-скоро отказа да покаже, че е разбрал посланията. Досега. Включването на прокуратурата днес е доста силен натиск и след него политическото оцеляване на Нено Димов ще бъде почти невъзможно.

На теория прокуратурата може и да действа самостоятелно в тази случай. Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев има нужда от шумни акции, които да покажат основните черти от публичния му образ. Самият Гешев сутринта, че не е уведомявал изрично Бойко Борисов, но той “най-вероятно е информиран”, тъй като в акцията, която се проведе едновременно в София и Перник, са участвали още ДАНС и МВР.

От откъслечните обяснения стана ясно, че екоминистърът е отведен за разпит, след като още от сутринта МВР, ДАНС и спецпрокурорите провеждат акция паралелно в Перник и в Министерството на околната среда в София. Разследванията са свързани с водната криза и с вноса на боклук, потвърди главният прокурор Иван Гешев, който се появи лично в областния град. По-рано пък бяха задържани бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова и бившият шеф на местното ВиК Иван Витанов.

Досега Нено Димов се задържа на поста си въпреки множеството кризи в неговия ресор – като се започне от вноса и горенето на отпадъци и се мине през мръсния въздух, за да се стигне до катастрофата при управлението на водите. Днес премиерът Бойко Борисов заяви след Консултативния съвет при президента Радев, че оставката на Димов ще бъде обсъдена на коалиционен съвет, тъй като той формално е номиниран от ВМРО. Но по информация на близкия до властта кафяв сайт ПИК вече се прави обиск на дома на Димов в негово присъствие. По-късно стана ясно, че екоминистъра е задържан за 24-часов арест, като информацията за това бе потвърдена пред Нова телевизия от говорителката на главния прокурор Сийка Митева. Така на практика за първи път се случва действащ министър да прекара ноща в ареста. Повече подробности по казуса се очакват утре от Специализираната прокуратура.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране