02.12.2016 | 16:54
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Румяна Ченалова
Съдийката блокирала сметките на НЕК заради иск на „ОЕТ- Обединени Енергийни търговци“ООД

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова, съобщиха от държавното обвинение. Тя е предадена на съд за две престъпления. Според разследващите през 2013 г. тя е допуснала искова молба на частно дружество срещу държавната НЕК, без фирмата да е платила задължителните държавни такси. Става дума за делото на „ОЕТ- Обединени Енергийни търговци“ ООД срещу енергийната компания. По него фирмата претендира за плащане на 6 459 922 лв. oт държавното дружество. Въпреки че държавната такса не е била платена, Ченалова е допуснала обезпечение и така сметките на НЕК са били блокирани, установили са от прокуратурата. Две седмици след първата искова молба от ОЕТ увеличили искането си с още 4 392 706 лв., като отново не платили държавната такса.

“Според събраните доказателства целта на Ченалова е била от една страна да набави имуществена облага за ищеца по делото в размер на 434 105,14 лв., представляващи невнесени държавни такси за разглеждане на исковата претенция на „ОЕТ- Обединени Енергийни търговци“ООД. От друга страна е целяла да създаде привилегия за това дружество – да насрочи и разглежда търговското дело, въпреки нередовността на първоначалната искова молба и допълнителната искова молба, както и да му гарантира възможността за удовлетворяване в пълен размер на претендираната в нередовната искова молба сума по главницата”, пише в съобщението на прокуратурата.

Ченалова е обвинена още и за това, че поправила протокол от заседание по същото дело, без да изслуша секретарят, участвал в заседанието и без да прослуша аудиозаписа. Според разследващите тя изцяло се е съгласила с искането на ОЕТ.

“От деянието са настъпили и значителни вредни последици – още по-сериозно е разколебано дори и незначителното доверие на обществото в правилното осъществяване на правораздавателната функция на органите на съдебната власт, а във връзка с конкретното дело това се е отразило особено неблагоприятно и върху авторитета конкретно на Софийски градски съд. Последният, като първоинстанционен съд по търговски спорове със сериозни икономически интереси, е от изключително важно значение за цялостния облик и отношение към работата на съдебната система. От друга страна за ответника – „НЕК“ ЕАД са настъпили значителни вредни последици, изразяващи се в невъзможност да разполага с незаконно запорираната му сума в размер на 6 289 962,04 лв., при осъществяване на търговската си дейност”, твърдят от прокуратурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране