20.01.2016 | 18:26
Прокуратурата: Здравното министерство е нарушило закона с ваксините!
Ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" не са разрешени у нас по закон
Ася Петрова

Ваксините “Еувакс” и “Пентаксим” не са разрешени за употреба в България и от тази гледна точка Министерството на здравеопазването е допуснало закононарушение като ги е допуснало у нас. Това стана ясно от думите на председателя на Върховната административна прокуратура Ася Петрова по повод препаратите, получени от Република Турция като дарение.

По думите й внесените като подарък от южната ни съседка ваксини не са разрешени у нас и проблемът е точно там. “Уточняваме, че те не са разрешени за употреба по закон, а не че са опасни”, каза Петрова. Днес здравният министър Петър Москов опита да се защити като каза, че двата препарата не са опасни, но не в това оказва се е проблемът.

“Установили сме, че ваксината “Еувакс” е в склад на Министерството на здравеопазването, но не е било предмет на нашата проверка дали те са опасни”, каза председателят на ВАП. По думите на Петрова проверката на прокуратурата не е приключила. Тя започна на 26 октомври 2015 г. и изводите и заключенията от нея почиват и на становище от Изпълнителната агенция по лекарствата, в което е отбелязано, че и двете ваксини не са разрешени за употреба в страната.

Ася Петрова уточни, че става въпрос за внесените като дарение от Турция ваксини „Еувакс” и „Пентаксим”-100 000 бройки.  Петрова добави, че държавното обвинение се е сезирало вследствие на медийни публикации, а ден по-късно е получило и сигнал от медия. На помощ на Москов веднага си притече депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

Във Facebook той буквално се зае да брани с голи гърди министъра. “Преди няколко дни ваксинирах двете си десетмесечни бебета с „Пентаксим”. Нямам никакво съмнение, че ваксината е безопасна и отговаря на всички европейски стандарти. Пиша това като реплика на истерията, която се разгръща в някои медии след последните действия на прокуратурата”, написа Караджов.

„Пентаксим” е оригинален продукт, независимо, че е внесена от Турция. Нима някой си представя, че световен производител ще заложи репутацията си, като позволи различни стандарти и съставки на ваксината в различните държави, още повече като знае, че продуктът се реекспортира от Турция за България. Освен политици, министри , депутати, всички ние сме и родители. Нима мислите, че един лекар, баща и министър на здравеопазването, ще си позволи дори минимален риск по отношение на здравето на българските деца?! Не вярвам това да е възможно!”, възкликна Караджов.

Депутатката Султанка Петрова: Ако се докажат обвиненията, Москов трябва да си ходи

Депутатката от Патриотичния фронт коментира скандала пред агенция ПИК. “Морално е според мен, ако се потвърди, че това е така, да си подаде оставката.Според мен грижата и отговорността за децата трябва да е на първа линия и никой не трябва да си позволява да се правят някакви експерименти със здравето на българските деца”, коментира Петрова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране