06.09.2023 | 22:08
„Промяната“ организира освиркване на Радев в Пловдив
Виковете отекнаха, докато държавният глава поздравяваше представителните военни части

„Радев е позор! Радев е позор! Ууууу!“  Тези скандирания се чуха по време на живото излъчване от Пловдив на тържественото отбелязване на 138-та годишнина от Деня на Съединението. Организатори на евтиното шоу се оказаха фенове на управляващата сглобка от ППДБ.

Виковете отекнаха, докато държавният глава Румен Радев поздравяваше представителните военни части по време на тържествената проверка.

Скандиранията се чуваха в паузите, когато военният оркестър спираше да свири тържествения марш, за да може президентът да поздрави войниците.  При излизането му на площада Радев беше посрещнат с мощно „Уууу“! Последва канонада от освирквания към държавния глава с възгласи „Радев е позор!“

След като прие строя, Радев се качи на паметника на Съединението, където след кмета Здравко Димитров произнесе слово.

Съединението е дръзкият акт на един просветен народ, който отказва съдбата му да се определя от великите сили. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод 138 години от Съединението на България.

В речта си Радев засегна и бедствието по Южното Черноморие като заяви, че всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали.

Ето цялото слово на президента:

„Скъпи сънародници,

На днешния ден през 1885 г. Пловдив оповести триумфа на едно общо българско дело – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Вазов ще напише,че това е една от най-лесните революции в историята, защото тя отдавна е извършена в душите.

Само за броени часове мощното народно движение помете една от най-големите неправди на берлинския диктат. Водени от Санстефанския идеал предците ни отхвърлиха изкуствената дилема „румелийци или българи“ и не допуснаха наложеното разделение да спре развитието на България. Дръзкият акт на един просветен народ, който отказва съдбата му да се определя от великите сили, защити правото ни да живеем във общо общество, свободно и достойно.

Скъпи съотечественици, днес ние не просто припомняме върховете на българското минало, чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения призив за единение на онези, които преди 186 години с воля и решителност предначертаха пътя ни като нация. Националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме, за да не се налага на следващите поколения да водят битки за справедливост, държавност и достойнство.

Каквито и да с различията в обществото ни, вярвам, че отстояването на националната памет и традиции, гарантирането на достоен живот за нашите деца в свободна, правова и европейска страна, е обща кауза за всички нас, особено днес, когато в Европа продължава да бушува опустошителна война и да се обезценява човешкият живот, да се надигат гласовете на омразата и ксенофобията и да се анатемосва всяко инакомислие. Да плащаме с растящо обедняване нашето собствено лекомислие и примирение.

Нека този знаменателен ден да ни напомня, че само единни можем да преодоляваме изпитания и да градим онази България, на която предците ни посветиха живота си. Че силата ни като народ зависи от всеки един, но и всеки българин трябва да усеща за гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали, така както всеки засегнат от поредното природно бедствие, този път в Югоизточна България, следва да чувства протегнатата ръка на държавата и обществото ни.

Поклон пред дейците на българското съединение и техните завети. Да живее свободна и единна България!“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране