17.04.2022 | 12:38
Провал: Фокина наказа Гришо
Григор Димитров загуби полуфинала в Монте Карло от испанеца с 4:6; 7:6, 3:5

Григор Димитров отново се провали – хасковлията загуби от испанеца Алехандро Давидович Фокина, №46 в света, с резултат 4:6; 7:6, 3:5 в полуфинален сблъсък и пропусна шанса да се класира за финала на Мастърса в Монте Карло, където живее.

Димитров водеше с пробив в третия сет и пропусна куп възможности за още един, но съперникът му се измъкна дори и със сервис отдолу. Този гейм се оказа решителен, защото играта на Григор се разпадна и съперникът му влезе в победна серия.

Ако бе стигнал финала, от понеделник Димитров отново щеше да бъде в топ 20 на ранглистата. А при тази ситуация ще е 23-и или 24-и според представянето на Фокина на първия финал в кариерата му. В другия полуфинал играят Александър Зверев (Гер) и шампионът Стефанос Циципас.

Третият гейм се оказа решаващ за първия сет. Тогава Фокина проби Димитров, а това се оказа достатъчно за успеха с 6:4.

Вторият сет бе инфарктен. Димитров имаше сериозни трудности още на старта, но оцеля и поведе. А сред това и проби за 2:0. Последваха обаче два затвърдени пробива за Фокина и съотношението в геймовете стана 2:4. Испанецът сервираше за мача при 5:4 в своя полза, но Димитров се възползва от нервите и грешките му и изравни. Стигна се до тайбрек, който българинът спечели със 7:2 и изравни сетовете.

22-годишният испанец е голямата звезда на турнира, след като отстрани световния номер едно Новак Джокович при завръщането на сърбина на корта след проблемите покрай коронавируса.

Григор спечели в Синсинати преди близо 5 години, но на хард кортове, а сега бе на една победа от място във финал на червено, пак в ATP 1000. Това е негов осми Мастърс полуфинал, като само веднъж българинът успя да спечели на тази фаза.

Димитров и Фокина са се срещали веднъж – испанецът победи отново на клей, отново на Мастърс, но в Рим (6:4, 7:6) миналата година.

По пътя си до този полуфинал Алехандро елиминира световния №1 Новак Джокович, Давид Гофен и Тейлър Фриц, който пък направи отличен старт на годината.

Григор достигна днешния сблъсък, преминавайки през топ играчи като Николоз Басилашвили, Душан Лайович, Каспер Рууд и Хуберт Хуркач.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране