13.06.2017 | 0:01
Проверяват шефка на старчески домове за злоупотреби с над 200 000 лева
Сключвани са фиктивни договори за доставки

Директорката на два дома за възрастни хора край Лом Наталия Славчева е уволнена дисциплинарно заради тежки нарушения. След сигнал от местната управа за разкрити злоупотреби в големи размери за над 200 000 лева полицията е започнала проверка в приютите, в които живеят 75 човека, съобщиха от Окръжната прокуратура в Монтана.

Според експерти на общинската администрация в домовете за възрастни хора с деменция и за стари хора в село Добридол през последните 4 г. са сключвани фиктивни сделки със съмнителни или несъществуващи фирми на стойност около 185 000 лева. Констатирани са и нарушения на Закона за обществените поръчки при снабдяването на домовете с храни, нерегламентирани командировки за над 33 хил. лв., изплащани без законово основание допълнителни възнаграждения на директорката и персонала, липса на хранителни продукти и др. В социалните заведения е липсвала и система за финансово управление и контрол, което е дало възможност за развихряне на злоупотребите, смятат специалистите.

След установяването на изтичането на средства Славчева е излязла в отпуск, а след това е представила и болнични листове, затова се наложило общинската управа да вземе разрешение от Инспекцията по труда за уволнението й. Бившата вече директорка е и общински съветник от СДС в крайдунавския град.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране