20.12.2017 | 0:01
Провесиха екран върху стенопис на Йоан Левиев в НДК
Няма по-голям срам от това да не цениш собственото си културно наследство, коментира столичният общински съветник от БСП Николай Николов

Безобразно „творческо“ решение в ремонтирания за българското европредседателство Национален дворец на културата предизвика вълна от обществено възмущение. Телевизионен екран бе спуснат върху известния стенопис „Човекът и мира“ на покойния художник Йоан Левиев в ремонтираната зала 8. За гафа се разбра в понеделник, докато министрите Лиляна Павлова и Боил Банов показваха на журналисти лъскавия ремонт на двореца, глътнал 45 млн. лв. Тогава Банов се похвали, че Министерството на културата се е погрижило за реставрацията на над 80 художествени творби, сред които и стенописа на Левиев.

Творци и обществени личности начело с дъщерята на художника Йоана Левиева-Сойър, се притесниха, че плазменият екран може да увреди произведението на изкуството. „Моля всичките си приятели да ми помогнат да поправим веднага това въпиющо безобразие! Не знам да има друг стенопис в НДК, на който по време на българското председателство на ЕС да е монтиран екран! Фреското на баща ми, Йоан Левиев, е истински шедьовър, изпълнен в традициите на най-добрите български и световни майстори. Видях снимката току-що и имах чувството, че се задушавам! Този екран трябва да бъде свален веднага, а ако има увреждане по произведението, да бъде поправено!“, написа дъщерята на художника в социалните мрежи.

По-късно вчера от управата на НДК написаха във фейсбук страницата си, че са провели разговор с Левиева, който протекъл в „приятелски тон“. Оттам увериха, че съоръжението не е увредило стенописа „Човекът и мирът“ и че е поставено временно „за тестване“. „Екранът е позициониран на 10 см пред произведението на изкуството и по никакъв начин не го уврежда. Окончателното място на този екран по време на срещите и заседанията от програмата на председателството предстои да се уточни и той по никакъв начин няма да остане на същото място“, твърди ръководството на НДК. Министерството на културата и управленският екип на НДК твърдо вярват, че произведенията на изкуството превръщат двореца в уникален културно-конгресен център в Европа и държат произведенията на изкуството в НДК да бъдат показани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в пълния им блясък, декларираха от НДК след скандала.

Няма по-голям срам от това да не цениш собственото си културно наследство, заяви столичният общински съветник от „БСП Лява България“ Николай Николов. На семинар на СОС в Правец той попита за скандала с екрана министър Лиляна Павлова. „С кмета Йорданка Фандъкова ни обясняваха колко е важно опазването на културното наследство на фона на екрана, който внезапно се появи върху един от шедьоврите в НДК. Скандално безотговорно отношение. Лиляна Павлова се зарече да не се повтаря това безумие по време на европредседателството. Надявам се да спази обещанието, за да не станем за посмешище в Европа“, добави Николов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране