08.12.2015 | 18:29
Пуснаха за продажба банка „Виктория“
В процедурата, разрешена от фонда на 7 декември, ще бъдат включени и всички вземания на КТБ

Синдиците на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) започнаха процедура по продажбата на 100% от капитала на дъщерната й банка „Виктория“. Това става ясно от прессъобщението на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

В процедурата, разрешена от фонда на 7 декември, ще бъдат включени и всички вземания на КТБ към дъщерната й банка.

ТБ „Виктория“ е една от малките банки в държавата, чиито активи по последни официални данни на БНБ към края на септември 2015-а са 171.22 млн. лева. Собственият й капитал е 12.7 млн. лева. Особеното при нея е, че тя е собственост на обявената в несъстоятелност КТБ. Това не пречи на ТБ „Виктория“ безпроблемно да оперира на нашия пазар, но с известна специфика. Банката работи с ограничен ресурс и трябва да е много внимателна, когато поема кредитен риск, което допълнително свива операциите й. Важен момент в този план е, че тя дължи над 150 млн. лв. на затворената КТБ.

Всички тези обстоятелства до голяма степен предопределят стратегията при бъдещата продажба на ТБ „Виктория“. Ясно е, че синдиците на КТБ едва ли могат да разчитат да получат някаква висока цена за ТБ „Виктория“. Първо, защото тя няма големи пазарни дялове, които да увеличат привлекателността й, и второ – защото и без това банковият пазар е в застой. Следователно бъдещите купувачи няма да се разминат с наливането в нея на значително рефинансиране, което пък допълнително сваля цената.

Основната цел на продажбата най-вероятно ще е бързо да се върне рефинансирането, което ТБ „Виктория“ е взела от КТБ. Това значително ще увеличи парите по сметката на синдиците и ще им даде възможност да съставят първоначална сметка за разпределение, от която да платят поне част от задълженията на банката към гражданите и фирмите – нейни кредитори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране