13.04.2017 | 0:01
Путин: Отношенията със САЩ се влошиха още повече при Тръмп
Москва поиска да разбере "истинските намерения" на Вашингтон във връзка със Сирия

Руският президент Владимир Путин каза в интервю за телевизия „Мир 24“, че доверието между Москва и Вашингтон е намаляло, откакто на власт е Доналд Тръмп. „Може да се каже, че равнището на доверие на работно ниво, особено на военно ниво, не се е повишило, а по-скоро се е понижило“, заяви Путин в отговор на въпрос. Попитан за обвиненията, че сирийското правителство е извършило химическо нападение в провинция Идлиб, той каза, че Сирия е предала запасите си от химически оръжия. „Без проверка не смятаме, че е възможно да бъдат предприети каквито и да е действия срещу официалните сирийски власти“, смята Путин. Той отново повтори, че ударът на САЩ в Сирия е нарушение на международното право и е бил извършен без доказателства, че Дамаск е използвал химическо оръжие. „Къде са доказателствата за използвано химическо оръжия? Няма. А нарушение на международното право има. Това е очевиден факт“, коментира Путин в интервюто. „Как реагираха съюзниците от НАТО? Всички кимат като кукли, без да анализират какво се случва“, допълни той.

Руският външен министър Сергей Лавров изтъкна пред гостуващия в Москва американски държавен секретар Рекс Тилърсън, че Москва се надява да разбере „истинските намерения“ на САЩ във връзка с напрежението между двете страни заради Сирия. „За нас е важно да разберем вашата позиция и тази на САЩ и истинските намерения на администрацията“, каза Лавров в началото на разговорите. Тилърсън посочи, че желае откровена обмяна на мнения. „Очаквам с нетърпение много открита и откровена обмяна на мнения, така че да можем да очертаем по-добре американско-руските отношения оттук нататък“, каза той. След разговорите, които продължиха над пет часа, говорителката на руското МВнР Мария Захарова заяви, че всички твърдения, че Русия е участвала в химическата атака в Сирия, са „безотговорни и неконструктивни“.

Вашингтон няма намерение да разширява значително своето участие в сирийския конфликт, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в интервю за телевизия „Фокс бизнес“. Говорейки за американския ракетен удар в Сирия, Тръмп каза, че е трябвало да се предприемат подобни действия още при администрацията на Барак Обама. Тръмп каза още, че ситуацията в Сирия щеше бъде по-добра, ако Русия не поддържаше президента Башар Асад, наричайки го „животно и много зъл човек“. В разсекретен доклад на Белия дом се посочва, че руските власти са замесени в укриването на последиците от атаката с химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб, предаде Би Би Си.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър се извини за коментар по повод Башар Асад, който прозвуча като омаловажаване на нацисткия режим. „Най-искрено си признавам, че погрешка направих един неуместен и безчувствен коментар във връзка с Холокоста“, каза Спайсър. Преди това той нарече сирийския президент по-лош от Хитлер и каза, че дори такъв отвратителен човек като Хитлер не е използвал химическо оръжие срещу народа си. Лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че Спайсър трябва да бъде уволнен и президентът Доналд Тръмп трябва незабавно да се разграничи от думите му. Милиони евреи, както и други хора, бяха умъртвени в газови камери в концентрационните лагери на нацисткия режим.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране