16.03.2022 | 20:50
Путин с плашеща реч: Цялата планета ще плати
Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпи

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще постигне целите си в Украйна и няма да се подчини на това, което той нарече опит на Запада да постигне глобално господство и да разчлени Русия, съобщава “Ройтерс”.

Той посочи, че Кремъл е готов да обсъди неутрален статут на Украйна, три седмици след войната, която уби хиляди хора и принуди милиони украинци да напуснат домовете си. Президентът подчерта, че това, което Русия нарича специална военна операция, “върви по план”.

В телевизионна реч пред Министерския съвет Путин отиде по-далеч от преди, признавайки болката, която западните санкции нанасят на икономиката, но увери, че Русия може да устои на удара. Нямаше признаци за смекчаване на обидата му срещу Запада и Украйна, посочва “Ройтерс”.

“В обозримо бъдеще беше възможно пронацисткият режим в Киев да се сдобие с оръжия за масово унищожение и неговата цел, разбира се, щеше да е Русия”, заяви Путин, който описва демократично избраните лидери на Украйна като неонацисти, настроени да извършат геноцид срещу рускоговорящите в източната част на страната – линия, която Западът заклеймява като безпочвена военна пропаганда.

Руският президент изтъкна, че западните страни искат да превърнат Русия в “слаба, зависима страна; да нарушат нейната териториална цялост; да разчленят Русия по начин, който им е удобен”.

Ако Западът е смятал, че Русия ще се разпадне или ще отстъпи, “те не познават нито нашата история, нито нашия народ”, отсече той на 21-ия ден от войната.

Зад лицемерните приказки и днешните действия на така наречения колективен Запад стоят враждебни геополитически цели. Те просто не искат силна и суверенна Русия”, подчерта Путин.

Той съобщи, че Москва е готова да обсъди неутралния статут на Украйна в преговорите: “Принципният въпрос за нашата страна и нейното бъдеще – неутралния статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификация – сме готови да обсъдим като част от преговорите”.

Украйна твърди, че е готова да преговаря за прекратяване на войната, но няма да се предаде или да приеме руски ултиматуми. В своето най-откровено до момента признание за болката, нанесена от западните санкции, Путин предупреди, че инфлацията и безработицата ще се повишат и ще са необходими структурни промени в икономиката. Той обаче обеща подкрепа за семействата с деца.

По негови думи конфликтът в Украйна е бил само претекст за Запада да наложи санкции на Москва.

Западът дори не си прави труда да крие, че целта им е да навредят на цялата руска икономика, на всеки руснак, отсече Путин.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране