14.04.2016 | 17:41
Путин: САЩ да работят с уважение с всички свои партньори
Руският президент смята Турция за приятел с неадекватни политици

Руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ трябва да работят с уважение към всички свои партньори по време на своята годишна „Пряка линия“ с гражданите в Москва, предадоха агенциите. Президентът на Русия получи въпрос за предизборната кампания в САЩ – „Кой е по-лошият кандидат за Москва: Хилари Клинтън или Доналд Тръмп“. „Трябва да се търси кой е по-добрият. Въпросът не е само в президента. Има примери за положително сътрудничество със САЩ – в ядреното разоръжаване, борбата с международния тероризъм. Но , ако нашите партньори изхождат от погрешна представа за своята изключителност, те винаги ще искат специално положение за себе си. И не трябва да действат от позицията на силата, а с уважение към всички свои партньори“, каза Путин.

Руският президент смята Турция за приятел с неадекватни политици, които не се борят, а сътрудничат с радикалите. Той също предупреди руските туристи, че Египет и Турция не могат да гарантират пълна безопасност и призова сънародниците си да потърсят други страни и места за отдих. „Смятаме Турция за наш приятел, а турският народ за приятелски нам народ, с когото несъмнено ще поддържаме най-добри добросъседски отношения. Ние имаме проблеми с някои политически дейци, чието поведение смятаме за неадекватно и реагираме по съответния начин“, изтъкна Путин.

„Както виждате, работим спокойно, без резки движения, продължи президентът. Той добави, че трябва да се реагира по подобаващ начин срещу неприятелските действия спрямо страната: „Трябва задължително да се реагира, иначе ще ни стъпят на шията и ще ни тъпчат. Подобно нещо вече имаше в нашата история, не може да допуснем връщането му и няма да правим това. Но ще развиваме отношенията с всички наши партньори при отчитане на нашите интереси, включително и с нашите съседи“, изтъкна още събеседникът. „Според нас сегашното ръководство на Турция не толкова се бори с радикалите, колкото сътрудничи с тях“, подчерта още Владимир Путин. Той се спря и на други аспекти от положението в Турция. „Там фактически върви гражданска война в южната част. Ние се стараем да не забелязваме, международната общност някак не я забелязва, но фактът си е факт – при това с използването на тежка техника, тежки въоръжения, артилерия и така нататък“, посочи президентът.

В Египет и Турция засега не е осигурена безопасността за руските туристи, заради това си струва да се пренасочи вниманието за отдих към други страни и региони, добави още Путин, като спомена Крим и Кавказ. Междувременно 12-годишно момиче попита руския лидер кого би спасил пръв, ако се давят украинския президент Петро Порошенко и турския му колега Реджеп Ердоган. „Варя, ти ме поставяш в трудно положение, дори не знам какво да кажа. Асо някой е решил да се дави, невъзможно е да бъде спасен“, отговори с усмивка президентът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране