21.11.2016 | 12:45
Радев: Криза няма, върви конституционна процедура
Удостоверенията и решението на ЦИК бяха връчени на новоизбраните президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева връчи решението за избор на президент и вицепрезидент на България от произведените на 6 и 13 ноември 2016 г. избори. Удостоверенията и решението на ЦИК бяха връчени на новоизбраните президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова, съобщи БТА.

Церемонията откри председателят на парламента Цецка Цачева.

Поздравявам ви за победата и за огромното доверие, което получихте от българските граждани, каза Цачева като се обърна към Румен Радев и Илияна Йотова.

Вярвам, че няма да пожалите сила и енергия да отговорите на това доверие и да работите в интерес на българските граждани, каза Цачева. Тя поздрави и ЦИК за огромната работа за добрата организация на изборите.

Радев благодари на всички български граждани, които са упражнили вот на изборите и на всички хора от ЦИК, които по думите му са положили неимоверни усилия за демократично, честно и прозрачно провеждане на изборите.

Връчването на мандата е израз на признание за тези избори. Това е изключително отговорен и задължаващ акт и ви уверявам, че ще работим и ще отдадем сили и енергия за демократична и просперираща България, каза още Румен Радев.

Политическа криза в България няма и че в момента тече нормална конституционна процедура. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент, или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни избори, заяви Радев в отговор на въпрос след церемонията.

До политическата криза се стигна, след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка след президентските избори и загубата на Цецка Цачева от генерал Румен Радев. Президентът росен Плевнелиев започна консултации за съставяне на правителство. ГЕРБ и БСП вече върнаха мандата за съставяне на кабинет.

По думите му служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Росен Плевнелиев по Конституция. Имам неговото уверение, че ще бъда уведомен. Разчитам на опита и на професионализма на Плевнелиев да състави добро служебно правителство, заяви Радев. Той прогнозира, че най-вероятно ще се отиде на предсрочни парламентарни избори.

Ако се тръгне към предсрочни парламентарни избори, ще инициирам среща с председателя на парламента, лидерите на всички парламентарно представени партии, с експерти по изборно законодателство и с инициаторите на референдума, за да обсъдим вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система и да се уточнят необходимите действия. Това заяви още новоизбраният президент Румен Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране