08.03.2022 | 15:27
Радев: Не е работа на НСО, ДАНС или МВР да рият сняг пред премиера
Министрите не трябва да дават оценки за службите, отсече президентът, който защити назначенията си в службите

Няма пробив в сигурността на България, има пробив в здравия разум, заяви днес президентът Румен Радев при пристигането си в Института по роботика на Българската академия на науките.

„Не е работа на НСО, не е работа на ДАНС или на МВР да рине сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха лична благодарност и от премиера“, добави Румен Радев.

„Не е работа на министри да дават оценка за работата на службите, особено когато те са извън техния ресор. Работата на министрите е да се борят ефективно с тежката икономическа и социална криза. Да създават условия за устойчив икономически растеж, което всички българи очакват“, посочи президентът.

Румен Радев изрази надежда, че тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Той припомни, че допреди година това беше практика и призова управляващите да не тръгват по този „отхвърлен от обществото ни порочен път“.

„Разбира се, че няма да искам оставки“, категоричен бе президентът.

„Нали знаете, че не може със смяната на всяка власт да се сменят и ръководствата на службите.“

Румен Радев днес посети Института по роботика на Българската академия на науките, за да се запознава на място с изградения по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г. Център за компетентност „Квантови комуникации и интелигентни системи за сигурност и управление на риска“.

Пред държавния глава ще бъде представена дейността на Центъра, разработваните от него системи, както и Националния план на България за квантова комуникационна инфраструктура.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране