03.07.2018 | 12:29
Радев: За разлика от Гърция, България не е защити интереса си в договора с Македония

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон, а всъщност важното е какво е било постигнато за бъдещето на ЕС през последните няколко месеца. Това заяви президентът Румен Радев по време на конференция в София.

Това изявление беше направено в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчита в европейския парламент в Страсбург резултатите от българското европредседателство.

Броят на целувките и прегръдките, броят на лидерите, позирали на Моста на влюбените, стотиците срещи и документи накрая остават статистика. Онова, което ще запомни историята, е какво се случи с ЕС по време на председателството“, подчерта той.

Според него някои от медийните анализи „могат да се окажат с кратък срок на годност”. По думите на Радев по време на председателството са се случили критични за ЕС събития: „Налице са центробежни сили, които поставят под въпрос досегашната му архитектура, а според някои европейски политици, дори и неговото съществуване”. Той подчерта, че ангажираните в логистиката на българското европредседателство са били „на висотата на отговорностите”.

Президентът обяви още, че правителството е ползвало председателството за вътрешнополитически цели и е останало с темата от Западните Балкани встрани
от европейския дневен ред и основните проблеми за бъдещето пред Европейския съюз.

Според него България не е защитила интереса си в договора с Македония както Гърция.

„Българската страна безкритично прие договора с новото име Северна Македония. Затова продължавам да настоявам за търсене на тези допълнителни гаранции и вписване в глава 35 в бъдещата договорна рамка между Македония и ЕС. Този договор трябва да служи да градим така, че да не са възможни спекулации с териториалната ни цялост и език. България и Македония са най-близките държави на Балканите не трябва да създаваме предпоставки за ново изкуствено разделение”, обяви държавният глава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране