28.03.2023 | 19:38
Радулов за бомбената „епидемия“: Купувачите на гласове отклоняват вниманието на МВР
Има достатъчно експерти, които да разкрият изпращача на заплашителните есемеси, отсъди спецът по национална сигурност

„Тези, които се занимават с предизборни престъпления, се опитват да отклонят вниманието от себе си“. Това мнение изрази пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, относно десетките заплахи за бомби в български училища през последните два дни.

Според проф. Радулов купувачите на вот целят да отнемат голям ресурс на МВР, което в момента е концентрирало силите си за осигуряване на честни и почтени избори. От друга страна тези бомбени заплахи вероятно биха демотивирали избирателите и членовете на комисии, тъй като именно в училищата се разполагат избирателните секции, смята експертът.

По думите му колкото и да е минимална такава терористична заплаха, то специалните служби са длъжни да действат по стандарти. Има достатъчно компетентни специалисти, които да разкрият кой е изпращачът на заплашителните писма, въпросът е колко бързо ще стане това, обясни проф. Радулов.

Той обясни, че след бомбения атентат в Бургас е бил създаден Общонационален план за противодействие на тероризма и всички училища са били задължени да изготвят антитерористични планове, като от ДАНС са били изпратени писма с основните елементи, които трябва да фигурират вътре.

За да бъде осигурена необходимата сигурност в изборния ден, е нужно да се изпратят допълнителни охранителни сили около училищата, както и да се направи щателна проверка 24 часа преди изборите, посочи експертът по национална сигурност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране