14.10.2015 | 0:01
Рашидов спря кичозната реставрация на софийското Ларго
Граждани сигнализират, че реставрационните работи не отговарят на оригиналния облик на находките

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди вчера временно спиране на работата по консервацията и реставрацията на открития музей на столичното Ларго, съобщи пресцентърът на министерството. В съобщението се казва още, че Рашидов събира работна група от експерти, които да направят анализ на изпълнението на реставрационните работи по проекта “Античен културно-комуникационен комплекс “Сердика”.

Министърът е предприел това действие след сигнал на граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките. Припомняме, че по план изпълнителят трябва да предаде обекта до края на годината. Инвестицията е за 15,5 млн. лв. по ОП “Регионално развитие”. Заключителният етап на проекта “Античен културно-комуникационен комплекс “Сердика” предвижда благоустрояването на зоната на площад “Независимост” и на зоната под бул. “Мария Луиза” с обща площ 8 000 кв. м.

Откритата археологическа зона между бул. “Мария Луиза” и ЦУМ е с площ около 7000 кв. м. Това е пространството между Централния подлез с храма “Света Петка Самарджийска” и северния вестибюл на Метростанция тт-8. В този сектор се предвижда експониране на разкритите археологически структури в естествения им вид.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране