07.07.2016 | 17:11
Рашидов започна чистка на критиците си
От НХГ е уволнен художникът Владо Руменов, участник в предаването на БНТ, което разгневи министъра на културата

На 1 юли, ден след предаването „Денят започва с култура“ по БНТ, предизвикало гнева на Вежди Рашидов, заради критики към промените в Закона за културното наследство, от Националната художества галерия (НХГ) е бил уволнен художникът Владо Руменов. Той, заедно със скулптора Велислав Минеков и арх. Дафина Барфончовска бяха гостите в предаването, заради което министърът на културата предупреди водещия Георги Ангелов „…съветвам го да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“.

Владо Руменов разказа, че има 38 години стаж в галерията. Ден след предаването ръководството на НХГ му е връчило за подпис нова длъжностна характеристика. От нея се разбира, че изискванията за заеманата длъжност се завишени и той трябва да се съгласи да бъде уволнен. В същото време в НХГ има още двама служители на същата позиция със същия образователен ценз, които просто са преназначени, разказа художникът в четвъртък по обяд.

В момента, в който новината за уволнението бе разпространена от Mediapool и от няколко други медии, Владо Руменов е научил, че има заповед за недопускането му на територията на на НХГ. Така той дори не може да си прибере личните вещи.

Натрупване на позиции

Според него участието му във въпросното предаване не е конкретен повод за уволнението му, а причината е в натрупването на неговите критични позиции през последните години. „Имам информация от колегите си, че министърът и неговата пиарка са изразявали своето недоволство от това, че критикувам политиката на министерството. Аз никога не съм си позволявал да отправям лични критики. Изразявал съм своята позиция като художник. Аз съм сред основателите на Форум „Културно наследство“ и зад моите думи преди всичко са стояли експертните позиции на много от моите колеги в тази организация“, коментира Руменов.

Той свързва уволнението си главно с протеста пред парламента срещу промените в Закона за културното наследство. По същото време е имало среща между Вежди Рашидов и ръководството на НХГ, на която министърът ги е нахокал, че нищо не работят, само пари искат и ходят да критикуват по медиите.

„Единственият от служителите на НХГ, които „ходи“ по медиите, съм аз. Ние никога не сме си позволявали да искаме пари за себе си. Искахме финансиране за организиране на много интересен проект, свързан с три тематични изложби в криптата на „Св. Александър Невски“, но такова не бе отпуснато“, каза Руменов. Според него случващото се в последните дни изглежда твърде „лошо“. Той обмисля да съди НХГ за политически мотивирано уволнение.

Уволненият е „роден протестър“

„Когато дойде 10-и ноември 1989, си помислихме, че поне ще получим възможност да говорим свободно. Оказа се, че и това не е така“, коментира ситуацията художникът. Mediapool многократно потърси позицията на директорката на НХГ Слава Иванова на мобилния й телефон, но не успя да се свърже с нея.  Пред „Дневник“ Слава Иванова изрази изненада, че освобождаването на Владо Руменов изобщо може да породи съмнения и въпроси. Случаят нямал нищо общо с политическата му активност, обясни тя и го определи като „роден протестър“. Тя твърди, че промяната на длъжностната характеристика е претекст „за по-щадяща“ раздяла, а истинският повод е „серия от пропуски в трудовата дисциплина“.

За пример посочи, че Руменов тествал неоторизирано паник бутоните в криптата на „Св. Александър Невски“ и предизвикал хаос. Тя обаче не му отправила писмени предупреждения, защото след това излязъл в дълъг отпуск по болест. Владо Руменов обясни, че случаят е от януари и е нямало никаква пречка да бъде своевременно предупреден. „Събраха се много неща, беше неефективен“, обобщи Иванова. Според Руменов неговите колеги могат да потвърдят, че той си е изпълнявал задълженията.

На въпрос защо го освобождава точно в деня след спорното предаване, Слава Иванова казва, че става дума за „стечение на обстоятелствата“, и отрече да е била обект на натиск. „Не сте ли съгласни, че такива неща могат да се случат?“, пита тя. Коментарът й бе направен преди да се разбере за издадената забрана за Владо Руменов да стъпва в НХГ.

Не го познавам този художник

„Не познавам Владо Руменов. Във въпросното предаване по БНТ той не е критикувал министъра на културата, така че да се твърди, че ведомството има пръст в уволнението му, е несериозно“, заяви пиарката на Рашидов Радка Петрова.  Тя посочи още, че критиките на Руменов за поправките в Закона за културното наследство не засягат министерството, тъй като то не е техен вносител. Позициите на Руменов относно реконструкция на културно-исторически паметници с европари също не са били свързани с проекти, финансирани от министерството.

По думите й 103 са второстепенните разпоредители към бюджета на Министерството на културата и не е реално да се смята, че министърът се меси директно в работата им. НХГ е именно второстепенен разпоредител на подчинение на министерството. Според Петрова случаят с предаването по БНТ се преекспонира, а препоръката на Вежди Рашидов към водещия Георги Ангелов да внимава с думите си, защото държавата му плаща заплатата, била резултат на прекалена емоция от страна на министъра на културата.

По дирите на парите

През последните седем години са били реализирани около 70 проекта свързани с опазване на културното и историческото развитие на страната за над 175 млн. лв. с европейски средства по програма „Регионално развитие“ 2007-2013, показва справка в публичния модул на системата за управление на еврофондовете. За настоящия програмен период са предвидени нови 184 млн. лв. по мярката за регионален туризъм, от където се финансира възстановяването на крепости, къщи и други недвижими паметници на културата.  Форум „Културно наследство“ и в частност Владо Руменов са едни от най-големите критици на начина, по който с кичозни реставрации се съсипва автентичното културно наследство по нашите земи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране