19.12.2023 | 17:35
Рашков избухна срещу “Промяната” за промените в Конституцията
Хора с двойно гражданство ще могат да са депутати и министри

Бойко Рашков избухна срещу колегите си, вносители на промените в Конституцията, които днес парламентът приема на второ четене. Рашков взе думата, докато се обсъждаха параграфите разделящи Висшия съдебен съвет на два съвета – прокурорски и съдебен, както и разпределението на политическата и професионалната квота в тези нови органи.

“Като гледам колко весело си прекарват някои хора, не мога да повярвам, че става дума за промени в Конституцията”, започна изказването си Рашков. И продължи, че внесените в момента промени надхвърлят всякакви представи на Великото народно събрание, което е приело действащата Конституция. “Тогава се имаше предвид един ВСС от 25 членове и нищо повече. Сега 2 съвета висши. Утре ще създадем вероятно Висш следователски съвет”, каза Рашков.

Според него с промените в Конституцията “ние желаем да имаме зависима политически прокуратура”. “Това мощно политическо средство може да се обърна срещу всеки един, включително и срещу всеки един в залата”, предупреди той. И продължи, че “вносителите искат да прикрият желанието си да изведат прокуратурата от съдебната власт и да я инсталират в изпълнителната”. “Имам да кажа доста неща, но виждам, че интересът е малък, защото ние се занимаваме само с една Конституция”, приключи Рашков. Вносителите то успокоиха, че няма нищо такова.Възможността хора с двойно гражданство да бъдат депутати предизвика първия по-сериозен сблъсък по време на второто четене на промените в Конституцията, което тече в момента в Народното събрание.

Проектът предвижда, че “за народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната”. Със 163 гласа “за” и 20 “против” това предложение на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС беше прието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране