15.12.2015 | 0:01
Разходка с крокодил и партишън на овцете
Храносмилателна реформа

НТВ: …Разбират ли обществото, държавата, публиката, избирателите от съдебна реформа, от детайлите в квотното разпределение между съдии и политическа квота и прокурори и политическа квота?… Господин Стойчев?

Кънчо Стойчев, социолог: Аз искам да започна обаче от началото с малка, измислена приказка. Излизате вие в гората да се разхождате с крокодил, много се сприятелявате с крокодила, правите си пикници, ядете си пържоли. Изведнъж установявате с потрес и голяма изненада, че крокодилът ви изяжда, защото през цялото време сте си мислили, че съществува крокодил вегетарианец. Такъв крокодил не съществува.

НТВ: Кой е крокодилът в случая и кой е летовникът?

КС: Вижте за какво става дума. Разбира се, че политиката се базира на компромиси, но не на безпринципност. Какво направиха нашите приятели от Реформаторския блок? Събраха се с нещо, което по никакъв начин не е дясно. Не говоря за никого персонално, а на база политика, дясна политика… Второ, събраха се с нещо, което по никакъв начин не е демократично. Само преди два месеца завършиха избори. Аз такива избори до момента в България не бях виждал. „Не, ние сме партньори с тях.“ И трето, събраха се с нещо, което няма нищо общо с правовата държава и със законовия ред. Ами честито, братя реформатори, не може да не се плати цена, защото това е такава тежка идиосинкразия – това не е обида, това е болестно състояние.

(Забучихме нос в специализирана литература, понеже тая дума не я знаем. Задоволителна и подходяща за контекста е следната дефиниция: Идиосинкразия е характерната за даден човек смесица от привързаности и отвращения.) (…)

НТВ: Какъв е изходът от това, което става в момента, дори и да има избори две в едно с президентски избори?

Евгений Дайнов, политолог: Непрекъснато напомням следното: 2012 година през лятото започна процес, който ще трае 7-10 години, докато не си върнем държавата от тези. Минали са 3. Ще има още много избори, ще има много още сътресения, докато не си върнем държавата.

НТВ: Това възможно ли е, господин Дайнов?

ЕД: Възможно е, да. Тук не е Москва, както се казва… Тук не е Москва, не е Молдова! (…)

КС: Ще повторя: Реформаторският блок носи пряка вина за това, което казва г-н Дайнов.

НТВ: Защото са излезли с крокодил в гората?

КС: Да, едно е компромис в политиката, друго са принципи. Ако е голямо, зелено и се влачи по земята, сигурно е крокодил.

НТВ: Има ли в момента Реформаторски блок или голямото зеленото го е схрускало?

КС: Вече няма, вече няма.

ЕД: Бойко Борисов проведе същата операция спрямо Реформаторския блок, която проведе срещу СДС преди няколко години. Цепи ги по средата и храносмила едната част. Това прави Бойко Борисов в момента.

НТВ: Ама то не става, ако не го иска едната част или? Как мислите?

ЕД: Храносмиланите от Бойко Борисов винаги са изумително доволни до момента, в който изчезнат завинаги.

КС: Да, веселите физиономии още продължаваме да ги виждаме. Всеки ден весели физиономии.

НТВ: А как възприехте това, което излезе на преден план: Петър Москов и Радан Кънев. Единият излезе и каза: „Аз съм министър на Реформаторския блок“, другият казва: „Той не е министър на Реформаторския блок, а зад него стои гърбът на господин Борисов“?

КС: Цирк. Мога да го определя само като политически цирк.

ЕД: Не, не, виж сега. Това са човешки драми. Петър Москов избра да бъде храносмлян, защото си помисли, че това не е крокодил, а Радан Кънев се спаси за бъдещ политически живот.

НТВ: Спаси ли се? Някои казват, че остава в изолация.

ЕД: Времената са разделни и Христо Иванов е прав – разделяме се белите овце и черните овце. Който не е при белите овце, остава при черните.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране