14.04.2023 | 11:07
Разпети петък е
По традиция миряните минават под плащеницата, за да се помолят за здраве и благоденствие

Днес е Разпети петък – най-тъжният ден за христовата църква, денят, в който е разпнат Исус Христос. Божият син се превръща в изкупителна жертва за греховете на човечеството. На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък, а входът се пази от охрана.

На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите на Исус Христос.

По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг – църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, дори вода.

На Велики петък, когато Спасителят умира, през деня не се служи Света литургия.

В църквите се изнася Христовата плащаница, в която тялото му е било завито след свалянето от кръста. Преди началото на службата в средата на храма се издига „гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата – парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

По традиция, миряните минават под плащеницата, за да се помолят за здраве и благоденствие. Вярва се, че освен здравеца, който получава от свещениците днес всеки, който мине под плащеницата, ще отнесе в дома си и частица от Иисус Христос.

Вечерта се извършва Опелото Христово, на което се съпреживява смъртта му.

Във всички православни храмове се отслужва вечерня и се изнася Христовата плащеница, символ на Гроба Господен. Носейки плащеницата, свещениците обиколят три пъти Разпятието Христово и после я поставят пред него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране