10.11.2017 | 10:01
Разследване разкрива далавера с малките ВЕЦ
Повечето са изградени незаконно и застрашават малките реки. Собствениците им са политици или техни хора

Огромна част от ВЕЦ-овете, построени в речни корита след 2000 г. са незаконни. Това е установило разследване на Нова тв, според което повечето такива съоръжения са на бивши и настоящи политици, депутати, свързани с тях лица, както и децата им.

Бумът на строеж на такива малки водно-електрически централи е след 2000 г., след влизането на закона за водите в сила. Съоръжения в корито на река обаче може да има при определени условия, като едно от главните е да има документ за собственост върху реката. А такъв не може да има, понеже реките са публична държавна собственост.

Другият начин е, ако правителството със свое решение учреди право на строеж. На около 140 малки ВЕЦ-а, изградени след 2000 г. такова право няма. Имат само три. Издавани са обаче разрешителни за строежи, въз основа на “ползване на воден обект”. Това започва при тройната коалиция, а разследването твърди, че голяма част от собствениците на такива ВЕЦ-ове са хора свързани с тези среди. Имената обаче ще бъдат обявени в неделя, когато бъде излъчено пълното разследване.

“Не може да се строи такова нещо в реката въз основа на подобно разрешение. Това не е да взимат с маркуч вода и да водоползват, а те строят в коритото на реката”, обясни юристът Огнян Герджиков.

Тези ВЕЦ-ове са все в коритата на малки реки, като понякога на една река има няколко такива съоръжения. Те обаче запушват рибните проходи и рибата измира. Някои пък директно ползват всичката вода от реката и след тях просто вече няма река. Другаде коритото на реката след такъв ВЕЦ е задръстено, което създава риск за наводнения при силни валежи и преливане.

Печалбите от подобни съоръжения обаче е голяма и гарантирана, защото т.нар. “зелена енергия” се изкупува на скъпи цени от държавата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране