17.12.2022 | 13:08
Разследват зам.-министър на туризма, прибирала пари от хотелиери, за да им вдига звездите
Ирена Георгиева въртяла далавери с концесиони договори за плажните ивици и с Ковид-19 помощите в бранша

Заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева е сред разследваните от МВР за корупция лица от „високите етажи на властта“, за които служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че са проверявани за корупция и злоупотреби със сериозни парични средства. В интервю пред националното радио Демерджиев съобщи за „поне десетина производства и проверки, обхващащи включително и лица с имунитет“, без обаче да посочи конкретни имена.

От свой сигурен източник от вътрешното министерство „Уикенд“ научи имената на четирима от разследваните за злоупотреба представители на властта – бившият изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, екс енергийният министър Александър Николов – Сашо Кеша, министъра на спорта в кабинета „Кирил Петков“ Радостин Василев и заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева.
И докато разследванията срещу Сашо Кеша и Руди Гела, както и срещу Людмил Йоцов, са публична тайна, то изненадата идва от производството срещу все още действащата заместник-министърка на туризма Ирена Георгиева. Според данни от полицейски източници, разследването срещу Георгиева е стартирало през лятото след десетки подадени сигнали от засегнати концесионери на плажни ивици, хотелиери и туроператори.

Твърди се, че Ирена Георгиева умишлено е оставила без концесионер плажовете Русалка, Кранево –юг, Буните, Елените, Несебър – стар град, Мечата дупка и още 11 плажни ивици, които се сдобили със статут на неохраняеми плажове. Всъщност обаче ивиците били незаконно завзети от „неслучайни“ концесионери, които нерегламентирано прибирали пари за шезлонги и чадъри и даже отваряли заведения на плажа, без да плащат нито лев на държавата.

В сигнал до ГДБОП се изнасят данни, че Георгиева е поискала от бизнесмен от Бургас по 50 000 лева ежегодно, за да му издейства 20-годишна концесия на апетитна плажна ивица по Южното Черноморие. Бизнесменът отказал да плати подкуп на Ирена Георгиева и макар да предложил най-добрите условия, концесията била дадена на друг – човек от бизнес обкръжението на Валентин Златев.
Разследването срещу Ирена Георгиева е обхванало и отпуснати с нейния подпис над 150 млн. лв.  през 2021 г. на туроператори и хотелиери под формата на безвъзмездни държавна помощ заради коронавирусната пандемия. Според постъпили сигнали от туроператори, Георгиева одобрявала финансова помощ само за хотелиери и туроператори, които са минавали през две определени фирми – посредници, които прибирали 20% комисионна. Хотелиерите и туроператорите, които кандидатствали самостоятелно, прибирали само 10 000 лева – минималната отпускана сума за бранша. „Проверката за отпуснатите помощи на хотелиерите все още продължава, но засега се натъкнахме на много смущаващи и необосновани плащания с подписа на зам.-министър Ирена Георгиева“, разкрива източник на „Уикенд“ от МВР.

Разследването на полицията в Министерството на туризма обхваща и сигнали за корупционни действия при лицензирането и категоризацията на туроператори и хотели – дейност, за която от 2015 г. насам отговаря Ирена Георгиева. Твърди се, че от хотелиери са прибирани пари, за да им бъдат категоризирани хотелите с повече звезди и по бързата процедура. С колкото повече звезди е категоризиран един хотел, толкова по-високи данъци плаща, но пък и прибира по-високи цени за нощувки.

„В Министерството на туризма административните процедури по лицензиране и категоризация умишлено се бавят с месеци и даже с години, докато не се плати рушвет. Има сведения, че начело на цялата престъпна верига стои зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева. Данните ще бъдат предадени от МВР на прокуратурата, когато разследването приключи с искане да се образува наказателно производство“, разкрива запознат с производството срещу Ирена Георгиева.

Тя беше назначена за заместник-министър на туризма през 2014 г., като тогава минаваше за приближена до Валери Симеонов. Георгиева обаче учудващо запази поста си на заместник-министър и в следващите правителства. В туристическия бранш упорито се коментира, че това се дължи на близостта й с бившия шеф на „ЛукОйл“ и настоящ крупен туристически бос Валентин Златев. Дамата парадирала с познанството си с него и дори се хвалела, че е личен гост на рождените му дни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране