19.12.2016 | 0:01
Реал стъпи на върха на света
Роналдо с хеттрик за победата над Кашима Антлърс с 4:2 след продължения

Реал Мадрид триумфира на световното клубно първенство за втори път през последните три години. На финала в Йокохама „Белият балет“ излъга след продължения домакините от Кашима Антлърс с 4:2. В редовното време срещата завърши 2:2, като Карим Бензема (9) откри, но японците изненадващо стигнаха до пълния обрат след попадения на Гаку Шибасаки (44 и 52).

След това обаче настъпиха силните минути на Кристиано Роналдо. Първо суперзвездата на Реал изравни от дузпа в 60-та мин., която бе отсъдена за нарушение срещу Лукас Васкес. До края на редовното време португалецът профука лековато два гола. Минута след като изравни, той се впусна напред и вместо да подаде към някой от свободните – Бензема или Васкес, шутира към близкия ъгъл през двама души, където вратарят Хитоши Согахата внимаваше и отрази. Към края Роналдо бе изведен сам срещу японския страж, но стреля право в него. Преди това в 72-та мин. съдията правилно не зачете негов гол заради засада.

Така се стигна до продълженията, в които Бензема изведе брилянтно Кристиано (98), който сам срещу вратаря нямаше как да сгреши и реализира – 3:2. Ямамото (101) можеше пак да върне интригата, след като с удар с глава разтресе напречната греда. В 105-та Кристиано обаче реши спора, като в същото време оформи хеттрика си. Той прониза Согахата с удар от около десет метра.

Роналдо беше избран за най-добър футболист на шампионата. Той изпревари Шибасаки и Лука Модрич (Реал М). Роналдо стана и голмайстор на турнира с четири попадения. Той и легендата Пеле са единствените футболисти, отличили се с хеттрик във финал на световното клубно първенство или на неговия предшественик – Междуконтиненталната купа. Освен това Роналдо постави нов уникален рекорд. Ибериецът стана първият футболист в историята, който печели Шампионската лига, Европейското първенство, световното клубно първенство и „Златната топка“ за една календарна година. През 2016 г. той изигра общо 57 мача, в които вкара 55 гола и подаде за още 17.

Тимът на Зинедин Зидан пък се превърна и в първия отбор в света с пет отличия от такъв калибър, след като до момента делеше втората позиция с Милан. В Япония Кашима се превърна в първия азиатски тим, който игра финал на шампионата. Малкият финал бе спечелен от Атлетико Насионал (Кол), който излъга след с дузпи Клуб Америка (Мек) с общ резултат 6:5 (2:2 в редовното време и продълженията).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране