20.05.2017 | 1:27
Реджеп Ердоган видял боя във Вашингтон и… отминал
При инцидента бяха ранени 11 души, двама от които – тежко

Нов запис, който показва по какъв начин е започнал побоят на протестиращите от охраната на турския президент Реджеп Ердотан, беше разпространен от Voice of America. На 17 май по време на посещението на турския държавен глава във Вашингтон група протестиращи бяха буквално пребити от гардовете на президента. Това стана край резиденцията на турския посланик във Вашингтон Сердар Кълъч.Според данни на властите са пострадали 10 души. Та са в болница, двама са сериозно ранени. На записа се вижда как охраната получава някакви заповеди и се насочва към протестиращите, след което започва боя.

Протестната акция бе по повод на визитата на турския президент Реджеп Ердоган в столицата на САЩ. В срядата стана ясно, че управлението на полицията във Вашингтон планира да предяви обвинения срещу сътрудници на службите за сигурност на Турция, участващи в стълкновения в американската столица. Това съобщи на пресконференция началникът на управлението на вашингтонската полиция Питър Нюшъм. Във вторник следобед станахме свидетели на жестоко нападение срещу участници в мирна протестна акция пред резиденцията на турския посланик Сердар Кълъч, заяви Нюшъм. Той каза, че вашингтонското управление на полицията прави всичко, което влиза в юридическите му правомощия, за да привлече към отговорност виновните. Той обаче призна, че действията на вашингтонската полиция вероятно ще се сблъскат с „въпроси за дипломатическия имунитет“.

Полицията обяви в писмено заявление, че са арестувани двама участници в сблъсъците и че смята да поиска повдигане на обвинения към други лица, които също са участвали. „Продължаваме да работим с партньорите от Държавния департамент и Сикрет сървис за идентифициране и подвеждане под отговорност на всички участници на сблъсъци „- се казва в документа.

Нюшъм потвърди, че в сблъсъците пред резиденцията са участвали и представители на охраната на президента на Турция Ердоган. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър отказа да коментира случилото се. Според американски медии, служителите на „Сикрет сървис“ са задържали двама служители от охраната на турския президент, но са ги освободили по-късно по искане на външнополитическото ведомство на САЩ. Нюшъм не отрече това, но не даде никакви детайли.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране