02.12.2016 | 0:59
Референдумът на Слави е част от голям сценарий за отиване към авторитарен режим
Разнородното мнозинство, което има в Народното събрание, не е готово да си тръгне така лесно от властта

Водещ: Ще доведе ли Консултативният съвет по национална сигурност при президента до експертно правителство или вариантът служебно е за предпочитане? Въпросът е към проф. Георги Близнашки, служебен министър-председател в периода 6 август – 7 ноември 2014 година. Коя е печелившата формула за България, господин професоре, експертен или служебен кабинет?
Георги Близнашки: Трябва да направя сложен избор, това ме затруднява определено. Но очевидно е едно – че ситуацията се влошава всеки изминал ден след оставката на Бойко Борисов. Чувства се несигурност в обществото – бунтовете на бежанците в Харманли, очакваната вълна от Турция – всичко това създава обстановка на несигурност. Това от една страна. От друга страна, очевидно е и нещо друго – че разнородното мнозинство, което има в Народното събрание, не е готово да си тръгне така лесно от властта. Така че това са двете основни причини, които може би ще доведат до съставяне на едно правителство с оглед на евентуално преструктуриране на съществуващото мнозинство в Народното събрание. Очевидно е, че националните сили, Обединените патриоти, както е тяхното точно название, ще играят водеща роля в едно бъдещо правителство. Самият Бойко Борисов даде да се разбере, че евентуално е готов да подкрепи подобна формула. Така че остава да се види.
Водещ: Има ли потенциал този експертен кабинет в рамките на парламента в този му състав?
Георги Близнашки: Не мисля, че става дума за експертен кабинет. По-скоро става дума според мен за преструктуриране на мнозинството. Очевидно е, че лидерите на националните, как да ги наречем…
Водещ: Обединени патриоти.
Георги Близнашки: Да, Обединените патриоти са готови да оставят част от сега действащите министри от правителството на Бойко Борисов.
Водещ: Въпросът е дали Борисов ще даде тези министри?
Георги Близнашки: Има ситуации, когато самите министри ще трябва да вземат самостоятелно решение. Не съм сигурен до каква степен вече Борисов контролира собствената си парламентарна група, защото той ги постави пред един свършен факт. И трябва да сме наясно, че в много министерства има започнати неща, които не са довършени. Вижда се, че министрите не са готови, не са готови да се разделят с властта, не са готови да си тръгнат. Така че не изключвам поне някои от тях, ако не с изричната подкрепа на Борисов, да останат по собствена воля, по собствено решение.
Водещ: Проф. Близнашки, но всяко правителство изпълнява конкретна политика. Каква политика би могъл да изпълнява един силно фрагментиран кабинет, който ще бъде подкрепен най-малко от 6 партии, ако се направи?
Георги Близнашки: В момента гадаем, нали?
Водещ: Да. Засега всичко е хвърляне на боб, най-общо казано. Но аналитично, разбира се.
Георги Близнашки: Аз предполагам, че каквото и да е правителството от гледна точка на своя състав, ще излезе с програмна декларация и ще направи заявки за набор от цели в непосредствен, относително кратък хоризонт. Макар че аз лично бях много изненадан, когато Валери Симеонов заяви, че са готови да довършат мандата на Народното събрание, което според мен е непосилна задача. Но едно правителство, преходно правителство с ограничен набор от конкретни цели и един ясен хоризонт от примерно половин година, нещо такова, 7-8 месеца най-много, би могъл да получи подкрепа в Народното събрание. Добре известно е, че в България обикновено ходим на избори наесен, най-доброто решение е от гледна точка времево, както правихме сега президентските избори – октомври-ноември. Така че би могло да се мисли за такава формула. Но много е важно какви ще бъдат целите в името на които тези хора ще дойдат или ще останат на власт, защото според мен каквото и да се случи, то ще е на основата на сегашното мнозинство.
Водещ: Точно това исках да ви попитам – какви цели те биха могли да си поставят?
Георги Близнашки: Е, нека не съм аз човекът, който да ги формулирам, да оставим на Обединените патриоти и на хората, които евентуално ще ги подкрепят. Реформаторският блок даде заявка, че е готов да подкрепи такова правителство, Бойко Борисов най-малкото ще запази неутралитет, като ще подкрепя отделни начинания, както вече заяви в свое изявление. Така че нека да видим. Много е трудно, много е трудно да се гадае. Пак казвам, ситуацията изисква солидност, твърдост. Дано основните политически сили си дадат сметка, че не могат да се правят лековати изявления, както веднага след изборите – готови да приемат изборната реформа на Слави Трифонов, готови да отидат към Велико Народно събрание. Това е едно абсурдно поведение, едно поведение, което говори за неспособност да се овладее емоцията, която настъпи след президентските избори. Време е да стъпят здраво на земята и трезво и реалистично да намерят отговор на онези болезнени проблеми, пред които е изправена страната.
Водещ: Проф. Близнашки, а каква би могла да бъде политиката и позицията на ДПС?
Георги Близнашки: Те направиха изявление преди десетина дни, в смисъл, че се обявиха за преходно правителство, а не за служебно правителство.
Водещ: Можем ли да очакваме, че те ще подкрепят такъв преходен кабинет, макар и с мандата на патриотите?
Георги Близнашки: Не директно, а ще го оставят да работи, тоест няма да се включат в играта на вотове на недоверие – нещо, което не изключвам да стане водещ мотив в поведението примерно на БСП.
Водещ: При това положение, обаче, БСП, която още не може да се нарадва на победата си от президентските избори, няма ли да остане в изолация?
Георги Близнашки: Тук е деликатният момент. Важното е те да осмислят реалностите, да се успокоят от тази неочаквана победа и да преценят до каква степен имат готовност да поемат отговорността за управлението на страната. Защото аз самият съм силно скептичен, че БСП е в състояние да се справи с онези огромни отговорности, които ще се стоварят върху нея, ако спечели по същия начин, но не чак така убедително предсрочните парламентарни избори, които така или иначе са на хоризонта.
Водещ: Проф. Близнашки, понеже вие сте специалистът в тази област, това преходно правителство ще бъде ли последвано от служебно правителство, ако се стигне до избори?
Георги Близнашки: По принцип да, защото аз не мисля, че то може да изкара пълния мандат, т.е. да довърши мандата на Народното събрание. Едва ли още две години биха могли да управляват. Трябва да сме реалисти. Това правителство, ако бъде създадено, защото сме в една хипотетична ситуация, би могло да изкара няколко месеца, седем-осем месеца максимум. И в този хоризонт трябва да мислят, в тези рамки трябва да набележат своите програмни намерения, защото трудно могат да изкарат по-дълго.
Водещ: Е то може ли да се направи нещо за седем-осем месеца? Струва ли си?
Георги Близнашки: С оглед на тази тревожна ситуация, която се наблюдава в момента – да. Така или иначе, „Обединените патриоти“ са на върха на вълната – може би трябва да покажат какво са в състояние да направят, с оглед затваряне на границата, поставяне на имигрантския поток под контрол. Може би пък те са най-подходящите за една такава роля, след като получиха доста сериозна подкрепа на последните президентски избори – над 15%.
Водещ: Проф. Близнашки, няма ли да се изкуши парламентът в тези месеци, докато действа такъв преходен кабинет, да се занимае с изборни промени, въз основа на референдумните въпроси?
Георги Близнашки: Това казвам – че поне във вторник дебатите, които са проведени с участието на политолози и социолози по изборната реформа, показват, че настъпва отрезвяване. В крайна сметка, референдумът на Слави Трифонов не е обвързващ. Той, макар и с малко, но не получи онази убедителна подкрепа в обществото, която се очакваше, макар че много хора се подведоха и дадоха своя наказателен вот спрямо силните на деня. Така че настъпват интересни времена, нека да видим.
Водещ: Извинете, казахте нещо много важно, г-н професоре – този референдум не изигра ли ролята на катализатор именно да подведе много хора към наказателния вот?
Георги Близнашки: Аз го казах предварително. На дискусията във вторник политолозите са били много, много активни при дебатите, но те много дълго мълчаха, те закъсняха. Те излязоха с една декларация няколко дни преди референдума, когато хората вече бяха формирали своите нагласи.
Водещ: Както казва: „Късно е, либе, за китка. Мандалото хлопна.“
Георги Близнашки: Така че малко постфактум се водят тези дебати, но по-добре късно, отколкото никога. Настъпва вразумяване. Трябва да си дадат сметка, че това начинание на Слави Трифонов е само първата стъпка в рамките на един много по-голям сценарии, който трябва да доведе до разрушаване на демократичната Конституция на страната и отиване към…
Водещ: Е то бе и първата крачка.
Георги Близнашки: Отиване към авторитарен режим.
Водещ: Много важни неща казвате.
Георги Близнашки: Те трябва да го осмислят. Понеже много от тях са свързани по един или друг начин с една маргинална партия като ДСБ, повечето от тях са костовисти, и те играят – в момента заплахата е, че ако се въведе мажоритарната система с абсолютно мнозинство, онази политическа сила, на която симпатизират, ще остане извън парламента. Та, това е движещ мотив. Но трябва да се гледа по-сериозно, по-дългосрочно. Това е големият проблем на България по принцип – отсъствието на държавници, които да могат да се справят и да разговарят с тоя народ, и да кажат „Достатъчно си поиграхте“, примерно, на хората на Слави Трифонов, но заедно с това да размахат пръст и на Радан Кънев и да му кажат „Със 7% няма как да наложиш либертарианска република в България“ – става дума за този проект, новия десен проект, за който каквото и да говорят, не може да получи сериозна подкрепа в едно общество като нашето общество, каквото имаме в България.

Радио „Фокус“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране