19.02.2017 | 20:46
Реформаторският блок се коалира скришно и с екссъюзници на Бареков
Колко партии смени Румен Йончев

„Земеделски народен съюз“ с лидер Румен Йончев е последното попълнение към коалицията на Реформаторския блок. Партията на Йончев, която влезе в предишния парламент с листата на „България без цензура“ на Николай Бареков, се е присъединила към РБ в последния възможен момент и без каквито и да е официални съобщения. За това се разбра от решение на ЦИК в събота, публикувано в неделя.

В петък РБ обяви официално съюза с „Глас народен“ на Светльо Витков. Самият Витков получи водещо място в една от софийските листи на РБ, а самата коалиция се регистрира под името „Реформаторски блок-Глас народен“. В нея участва и „Български демократичен форум“. Самият РБ се състои от три партии – СДС, ДБГ и БЗНС, след като ДСБ и Гражданският съвет напуснаха Блока, а след тях и НПСД.

„Земеделски народен съюз“ (чийто електорат е неизвестна величина) е типичен пример за номадска партия, чиито съюзи и колаборации вероятно трудно могат да проследени и от самите й членове. На парламентарните избори през 2014 г. ЗНС бе в коалиция с Николай Бареков. Първата работа на депутатите на Бареков след влизането им в парламента беше да сменят името на групата и тя да се нарича „Български демократичен център“ (БДЦ). После групата се разцепи и депутатите Румен Йончев и заместникът му Явор Хайтов мина под контрола на сестрата на енергийния бос Христо Ковачки – Красимира Ковачка и партията им „Лидер“, която се прекръсти на БДЦ.

Миналата година ЗНС обяви, че се обединява с БАСТА на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров и бившия земеделски министър Мирослав Найденов под името „Народен съюз“.

През май 2016 г. Румен Йончев и колегите му се оказаха сред първите „центристки“ съюзници на тогавашния лидер на АБВ Георги Първанов, който обяви началото на диалог за „третия път“, обединяващ ляво-дясно-център.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране