20.02.2016 | 0:01
Ренци плаши Източна Европа: Няма бежанци – няма пари
Пет държави въвеждат единна регистрация на търсещите убежище, които пристигат от Гърция

На срещата в четвъртък вечерта на Европейския съвет италианският премиер Матео Ренци предупредил лидерите на източноевропейските държави, че може да получат по-малко средства от ЕС за развитие, ако не помагат в кризата с бежанците. “Няма бежанци, няма пари”, заплашил италианският премиер страните от Източна Европа.

“Миграционната криза е общ проблем за всички страни от ЕС. Ако вие не покажете солидарност, страните, които внасят най-много в бюджета на ЕС, може да покажат по-малко солидарност към вас”, заявил Матео Ренци на своите колеги на вечерята в Брюксел. Той заплашил източноевропейските държави с намаляване на средствата за развитие, които се отпускат за техните най-бедни райони.

Около една трета от седемгодишния бюджет на ЕС на стойност един трилион евро се заделя за проекти в по-бедни държави и региони на блока, чрез така наречените “структурни фондове”, отбелязва Ройтерс. Унгария, Полша, Словакия и Чехия са сред най-твърдите противници на плановете на ЕС за прехвърляне на търсещите убежище от Южна Европа в останалите държави от съюза, напомня агенцията.

Преговорите за следващия седемгодишен бюджет ще започнат тази година. Италия е третият най-голям нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия и Франция. Тъй като разходите за подслоняване на търсещите убежище нарастват, страните, които са приели повечето от тях, призовават за по-голяма помощ от бюджета на ЕС, посочва Ройтерс. Европейският съюз ще направи нова среща на върха с Турция за мигрантската криза в началото на март, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

В същото време директорите на полицейските сили на Хърватия, Македония, Австрия, Словения и Сърбия се договориха да въведат единна регистрация на бежанците, които влизат от Гърция в Република Македония. Те се договориха и за тяхното транспортиране директно до границата с Австрия, съобщи директорът на хърватската полиция Владо Доминич.

Според него освен регистрация съвместните екипи ще извършват и пълна идентификация и вземането на биометрични данни на мигрантите, които идват от опасни държави като Сирия, Ирак или Афганистан. Те няма да получават статут на лица, които търсят убежище – това решение ще се взима в Австрия или в някоя друга държава, където е тяхната крайна дестинация.

Целта на това споразумение е да се предотврати връщането обратно на мигрантите в някоя от страните от маршрута. Тези мерки започват да се въвеждат още от 19 февруари, каза още Доминич. Началниците на националните полиции са решили да поканят България и Албания и те да бъдат част от общите усилия за регистрация на мигрантите. Повдига се и въпросът доколко Македония ще застраши отношенията си с Гърция със затварянето на нелегалния маршрут за преминаване на границата си, който в момента съществува и е на практика единствената врата за влизане в “Балканския път”.

Затягане на контрола по бежанския поток, но не и затваряне на миграционния път през Западните Балкани бе договорено на работна вечеря в Европейския съвет в сряда. На срещата присъствали Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, президентите на Македония и Сърбия Георге Иванов и Томислав Николич, премиерите на Словения и Хърватия Миро Церар и Тихомир Орешкович, както и председателят на Съвета на Европейския съюз Берт Кундерс, отговарящата за външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Позицията на Македония е ясна, казал Георге Иванов, цитиран от в. “Вечер”, и подчертал, че страната му не може да е външна граница на ЕС. Македонският президент за пореден път определи като спекулация слуховете, че в страната се изгражда бежански лагер, способен да приюти 20 000 души.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране