15.04.2016 | 8:41
​Родолюбци алармират правителството: Застрашена е българската национална идентичност
Патриоти настояват управляващите да вземат адекватни мерки за опазване на културно-историческото ни наследство

Няколко родолюбиви организации, подкрепяни и от българи в чужбина внесоха преди ден в Министерски съвет и в Министерство на образованието и науката Отвореното писмо, с което настояват управляващите да вземат адекватни мерки за опазване на културно-историческото ни наследство и предотвратяване на всички опити за премахването от учебниците на литературни произведения, формиращи българското самосъзнание. Родолюбците изтъкват, че в учебните програми трябва да се увеличи акцентът върху българската история и историческите личности, допринесли за формирането и оцеляването на нацията ни. Да се обсъди и вкара в учебните програми изучаването на комунизма. В управлението на вероизповеданията да участват само български граждани.

Инициаторите алармират, че пряко е застрашена българската национална идентичност и единството на нацията ни. Ето и пълния текст на Отвореното писмо:

ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Промяната на факти, свързани с културно-историческото ни наследство, за сметка на чужди идеи и премахването от учебниците на литературни произведения, формиращи българското самосъзнание, пряко застрашава българската национална идентичност и единството на нацията ни.

В резултат на това, страната ни е изложена на културна агресия, която с течение на времето рискува да се превърне и в политическа.

Апелираме към Вас да защитите българската национална идентичност и единството на нацията ни, като проведете цялостна образователна реформа, която да включва и изброените по-долу мерки:

1. Настояваме в учебните програми да се увеличи акцентът върху българската история и историческите личности, допринесли за формирането и оцеляването на нацията ни.

2. Искаме да се проведе широк обществен дебат с учители, родители и ученици относно как да се изучава историята на тоталитаризма в България.

3. Предлагаме в учебниците да се използват по-правилните термини „османци“ и „османско“ по отношение на представителите на Османската империя и събитията случили се по нейно време.

4. В допълнение на предложението на експерта по глобална сигурност Алекс Алексиев в управлението на вероизповеданията да участват само български граждани, предлагаме въпросните лица да преминават и сертификация по литературен български език и познаване на законите регулиращи дейността им.

5. Настояваме административно да се улесни запълването на незаетите 11 000 места в държавните висши учебни заведения и специализирани гимназии с кандидат-студенти от етнически капсулирани райони на страната и българските общности в Украйна, Молдова и Македония.

6. Предлагаме да бъде създадена държавна програма предоставяща задължително професионално обучение и стаж на безработни български граждани без средно образование, които кандидатстват за социални помощи.

7. Искаме да се улесни прехода от образование към заетост на всички предприемчиви млади хора в България, чрез създаването на мрежа от бизнес инкубатори в държавните висши учебни заведения.

Бихме желали нашият екип от граждански активисти и експерти да се срещне с отговорните фактори, с които да обсъдим предложенията ни и подробностите по тяхното прилагане.

Ако вашата заангажираност Ви попречи да обърнете внимание на нашите искания, ние възнамеряваме в едномесечен срок да се обърнем за съдействие към всички парламентарно представени политически партии в България.

Граждански Алианс „6-ти Септември“

Сдружение „Добродетелната Дружина“

„ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ“ – неформално сдружение на футболни привърженици за активно гражданско общество

Национална Кауза за Дясна Политика „ДЕСЕН ПРОФИЛ“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране