10.03.2016 | 0:01
Росен Желязков се оттегли от надпреварата за КЗК
Не искал да опорочава избора на новото ръководство на ключовия регулаторен орган

Кандидатът на ГЕРБ за председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Росен Желязков се оттегли от надпреварата. Това обяви самият той по време на изслушването на кандидатите за нов председател на антимонополната комисия в икономическата комисия в парламента. Желязков беше главен секретар на Министерския съвет по времето на първия кабинет на ГЕРБ. Той беше и подсъдим по делото за изборните бюлетини или така наречената афера „Костинброд“

В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов нареди на ГЕРБ да не участва в избора на КЗК. Изказването на премиера беше провокирано от обвинението на лидера на ДСБ Радан Кънев, че за новият състав на КЗК се правят задкулисни договорки. Вчера управляващото мнозинство в парламента обаче реши, че няма опорочаване на процедурата и изборът на новия състав на комисията няма да започва отначало.

„В условията на свободен пазар бизнесът трябва да е конкурентна игра, от която потребителите да печелят. Но също така вярвам, че политиката трябва да е честна игра, а не политиканска игричка, защото тя трябва да е в полза на гражданите. КЗК е независим орган. Поставянето под съмнение на нейния състав и функционирането рушат значението и парализират възможността за ефективно реализиране на политиките в областта на конкуренцията“, заяви Желязков.

Той мотивира решението си като обясни, че в личен план не може да позволи сегашните внушения да се върнат като бумеранг в бъдещата дейност на антимонополната комисия. Самата икономическа комисия обаче не може да прекрати процедурата за избор на нови членове на КЗК, защото това може да стане само в пленарна зала.

На днешното заседание трябваше да бъдат изслушани 11-те кандидати за седемте места в антимонополната комисия, но заседанието беше прекратено и изслушването им беше отложено.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране