09.03.2024 | 11:16
Ротацията зацикля! Пазарлъкът продължава до средата на март
ГЕРБ продължават да подклаждат интригата за вот 2 в 1 с евроизборите през юни

Мечтаната от Бойко Борисов дата 8 март да получи отговор на хвърлената ръкавица-споразумение към „малката коалиция“ и да си стиснат ръцете, няма да се състои. За това разказаха депутати, свидетели на започналите вече тайни пазарлъци между формациите в сглобката на фона на дебатите по оставката на премиера Николай Денков.

Докато течали дискусиите в парламента след подадената оставка в сряда, лидерите на партиите и преговорните им екипи умували върху предложението на ГЕРБ за ротацията и бъдещите коалиционни правила. Раздорът между десните и „Продължаваме промяната“ допълнително натягало напрежението при обсъждането на идеите на Борисов и компания.

Тепърва формациите ще обсъждат точка по точка предложенията в споразумението, като от ГЕРБ са излъчени Деница Сачева, личната депутатка на Томислав Дончев – Рая Назарян, вицепремиерът Мария Габриел и бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Срещу тях ще застанат с аргументи от десницата лидерите на коалицията, министър Асен Василев и бившият премиер Кирил Петков. Преговорите обаче официално не са започнали за пред обществото, а тепърва ще има много разправии по темата, разказаха депутати.

Отсъствието на Борисов и Мария Габриел от страната също щяло да забави процеса. Така се очаква коалиционното споразумение за бъдеща работа на сглобката за пълен мандат да не бъде осъществено поне до средата на месеца, а ротацията да зацикли и кабинетът да не се „превърти“ поне до 15 март, очакват депутати.

Това обаче не притеснява властта, тъй като според договорката правителството в оставка ще продължи работата си до смяната си с кабинета „Габриел“.

Междувременно обаче ГЕРБ продължават да подклаждат интригата за вот 2 в 1 с евроизборите през юни, тъй като им е изгодно да притискат партньорите си, които са наясно, че ще се сринат при нов парламентарен вот. От „Продължаваме промяната“ са в истински ужас, че партията им може да иде внезапно на избори, след като уж готови за предсрочен вот, те вече са номинирали Божидар Божанов за министър на електронното управление на мястото на Александър Йоловски.

Хората на Кирил Петков и Асен Василев вече наредили в централата си и имената на шефове на регулатори и министри, ала навикът на Борисов да си сменя мнението през пет минути никак не им се нравел. Според депутати лидерът на БСП Корнелия НИнова също била в абсолютна паника, че заплахите на Бойко Борисов да захвърли сглобката и да поведе партията си на предсрочен вот, ще се окажат истина.

Соцфурията, чиято партия се разпада, била категорична пред своите, че реално не бива да се ходи на избори. Червени депутати признаха пред „Уикенд“, че шефката им имала два мотива. Първият бил осъзнаването, че БСП може да пропадне на вота до срамната пета политическа сила, а вторият – че социалистите, които в последно време омекнаха към правителството и отново нападнаха Румен Радев, се надявали да имат свои хора в регулаторите.

1 коментар

  1. Искаме каза:

    избори! Стига съглашения само в тяхна полза и във вреда на народа!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране