29.10.2015 | 1:18
РСК „МиГ“ заплаши Полша, че ще й спре доставките на резервни части
Писмото обаче съвпада с решението на правителството да одобри подписаното на 22 октомври споразумение

Руската самолетостроителна компания „МиГ“ заплаши Полша, че ще й спре доставката на резервни части заради сключения договор с България за ремонт на изтребителите Миг-29. „

Доставката на резервните части за полските самолети се придружава от оформянето на съответния международен Сертификат на крайния клиент, което прави невъзможно тяхното използване за трети страни, тъй като това ще е нарушение на международното право и ще стане основание за преустановяване на доставките и изпълнението на задълженията от руската страна също така и към Полша“, се казва в писмо на генералния директор на компанията, изпратено от посолството на Русия. В него се посочва, че компанията ще спре поддържането и на българските изтребители. Според текста в писмото договорът с Полша ще постави под въпрос „правомерността на по-нататъшно използване на тези самолети, както и сигурността на живота на пилотите“.

Това е поредната закана на руската страна за предприемане на съдебни действия след сключването на договора между България и Полша. Вчерашното писмо обаче съвпада с решението на правителството да одобри подписаното на 22 октомври споразумение. Кабинетът предложи в сряда на Народното събрание да го ратифицира. Договорът предвижда ремонт на шест двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от две години.

Последното ще стане за сметка на часовете на два български двигателя. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението. Предстои споразумението да мине през парламента следващите дни. Срещу него вече се обявиха от БСП, но не са ясни позициите на коалиционните партньори на ГЕРБ – АБВ и „Патриотичния фронт“.

1 коментар

  1. зил157 каза:

    Добре де става дума за миг29 а на снимката су27 🙂

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране