06.11.2015 | 0:17
Румънците поискаха предсрочни избори
Президентът Йоханис назначи образователния министър за временен премиер

Оставката на румънския премиер Виктор Понта не потуши напрежението в страната. В сряда вечерта за втори пореден ден протестите продължиха с пълна сила.

Ощоло 30 000 души, предимно младежи, излязоха по улиците на страната, като поискаха разпускане на парламента и предсрочни парламентарни избори, съобщи Франс прес. Над 20 000 се събраха на Университетския площад в столицата Букурещ – епицентъра на антикомунистическия бунт през декември 1989 г.

Близо 10 000 души пък демонстрираха в десетина големи града, сред които Тимишоара, Клуж и Яш. Акциите преминаха мирно. Участниците в протестите издигнаха лозунги „Долу мафиотската система“ и „Румъния, събуди се“. Част от демонстрантите развяваха национални знамена. „Искаме промяна на манталитета на политическата класа, една оставка не е достатъчна“, каза един от участниците в протеста, младият инженер Корнел Апостол.

Демонстрантите обвиниха властите в некомпетентност и корупция. Те се обявиха за технократско правителство, тъй като дадоха да се разбере, че не вярват в нито една политическа партия. Част от протестиращите в Букурещ проведоха шествие до парламента, където призоваха всички депутати да си тръгнат. Няколко демонстранти прескочиха оградата и влязоха зад загражденията. Не се стигна до сблъсъци с полицията, хората бяха учтиво помолени от органите на реда да напуснат заграденото място и се подчиниха.

Вчера румънският президент Клаус Йоханис обяви, че назначава министъра на образованието Сорин Къмпеану за служебен премиер, който да замести подалия оставка Понта. Йоханис добави, че ще проведе консултации с политическите партии и гражданското общество в следващите два дни. Както се знае, Понта подаде оставка в сряда след натиск за оттеглянето му както от страна на Йоханис, така и от хиляди недоволни румънци, протестиращи след трагедията в столичен клуб, при която в пожар загинаха 32 души.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране