11.05.2023 | 11:33
Румен Радев се отрича от Георги Гергов
Търговският регистър отказа да впише превземането на Пловдивския панаир от бизнесмена

Президентът Румен Радев се разграничава от милионера Георги Гергов. Това показва разследване на „Филтър“, свързано последните събития около казуса с пловдивския панаир. Миналата седмица търговският регистър отказа да впише апорта на акциите на община Варна от панаира в частното дружество на Гергов „Пълдин Туринвест“АД. Така пълното овладяване на апетитния имот от бизнесмена се спира за определено време, през което може и да пропадне.

Търговският регистър е част от структурата на Министерството на правосъдието. Длъжностното лице, което е отказало вписването на апорта, е подчинено на изпълнителната власт, контролирана от служебното правителство на Румен Радев.

Неочаквания прът в колелата на бизнес машината на Гергов идва в последния етап на сделката и това не е случайно. Чиновникът в Търговския регистър към Министерство на правосъдието е подписал  отказа с пълната подкрепа на шефовете по веригата нагоре. Актът му срещу Гергов би бил невъзможен, ако пловдивският олигарх и президентът си бяха стиснали ръцете за овладяване на панаира по време на мандата на служебното правителство.

В политическите среди от месеци насам усилено се говори, че отношенията между президента и Гергов вече не са така топли, както преди. В миналото те бяха снимани на една маса по време на сватбата на сина на Илияна Йотова в хотела на Валентин Златев в Правец. Връзката на Гергов със секретарите на Радев от града Николай Копринков и Пламен Узунов подхранваше слуховете, че е близък с президента. Те стигнаха апогея си преди последните парламентарни избори през април, когато на политическата сцена изгря алтернативата на БСП – „Левицата!“. Според Корнелия Нинова това е бил проект на президентството с подкрепата на Гергов, особено в Пловдив и областта. Негови приближени бяха и на учредяването на формацията. „Левицата!“ обаче едва прескочи 2% подкрепа и не успя да вкара депутати в Народното събрание. Последното е една от причините за охладняване на отношенията между Радев и Гергов, говорят в парламента.

Освен с президента Георги Гергов вече не е в добри отношения с Бойко Борисов. Още преди три месеца лидерът на ГЕРБ поиска оставката на дългогодишния си приятел и съпартиец Здравко Димитров – Зико, който е кмет на Пловдив. Разрива между тях ескалира заради неизпълнени ангажименти на Димитров. Знайно е, че Здравко Димитров има ключова роля в овладяването на Международния панаир от Гергов.

1 коментар

  1. Мики Маус каза:

    Ала-бала. Бля-бля. Фантастични измислици за зомбиране наивници!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране