13.11.2016 | 22:48
Румен Радев стана президент, правителството си отива
ДПС и над половината от избирателите на Каракачанов са гласували за Радев

Издигнатият от БСП Румен Радев спечели убедително президентските избори, което изпраща премиера Бойко Борисов в самоналожена оставка. На балотажа тази неделя Радев получи над 20% повече от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, според данни от екзитпол на социологическите агенции. Още преди приключването на изборния ден БСП си ангажираха първата пресконференция в НДК, предстои да се разбере кога ще има изявление на Борисов.

Двойката Румен Радев -Илияна Йотова взима 59.7%, а Цецка Цачева – Пламен Манушев – 35.6%, при избирателна активност от 50%, по данни на „Алфа рисърч“, след завършване на 100% от параленото преброяване. Според „Галъп“ Радев има 58.5%, а Цачева – 35.7%. Гласувалите „Не подкрепям никого“ са 6.5%. Избирателната активност е около 50.4%, по-ниска от тази първия тур.

Радев получи гласовете на ДПС и около 60 на сто от тези на Каракачонав

Преднината на Радев на първия тур бе около 3%. Огромната му преднина на балотажа се дължи основно на избирателите на ДПС и националистите, от които е привлякъл допълнителни гласове. По данни на „Алфа рисърч“ за него са гласували 92% от избирателите, които миналата неделя гласуваха за Пламен Орешарски, който събра над 270 000 гласа компактен вот на ДПС. Около 60 на сто от гласувалите за кандидат-президента на „обединените патриоти“ Красимир Каракачанов на втория тур са гласували за Радев. Цецка Цачева е успяла да привлече 54% от излелите на втория тур привърженици на Трайчо Трайков (РБ).

На „Позитано“20, където ген. Радев и Йотова посрещнаха победата, се лееше шампанско. Малко след 21 ч. премиерът Бойко Борисов даде брифинг, съпроводен от Цецка Цачева и министрите от ГЕРБ, на която потвърди, че ще подаде оставката на правителството.

Президентът Плевнелиев вероятно ще пита КС за насрочването на изборите

По-рано в неделя премиерът заяви, че ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако Цачева загуби балотажа. Оттук нататък връчването на оставката е формалност, от която обаче следва сложна процедура, тъй като президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство, но не може да разпусне парламента в оставащите три месеца до края на мандата му. От друга страна, насрочването на предсрочните парламентарни избори става със същия акт, с който държавният глава разпуска Народното събрание, от което следва, че трябва да се чака Румен Радев да встъпи в длъжност на 22 януари, а изборите да са през април, през което време държавата да бъде управлявана от служебен кабинет, чийто състав новият държавен глава може да подмени.

По информация на Mediapool Росен Плевнелиев ще пита Конституционния съд дали може освен да назначи служебно правителство, да насрочи и дата за парламентарни избори.
Само преди около месец и половина загубата на кандидат-президента на ГЕРБ изглеждаше почти невъзможна, което даде самочувствие на Борисов да заложи оставката на кабинета си, макар че между едните и другите избори няма нищо общо. Така той хазартно проигра политическата стабилност, която бе основният коз му коз в агитацията в подкрепа на Цачева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране