29.10.2022 | 12:44
Румен Спецов и дясната му ръка поискали подкуп от 5 млн. лв.
В ГДБОП замразиха разследването за подкупи и контрабанда срещу бившия шеф на НАП и наследника му Георги Димов

Рекорден подкуп в размер на 5 милиона лева са поискали тази пролет от мастит петролен бизнесмен бившия шеф на НАП Румен Спецов и заместникът му Георги Димов, научи сензационно „Уикенд“ от запознати с разплитането на аферата. Данни за изнудването на петролния бос, както и на още половин дузина крупни бизнесмени се съхраняват в ГДБОП и в ДАНС, но въпреки солидните събрани доказателства досега, наскоро родните служби са замразили разследването.

Според информация от разследването, с която „Уикенд“ разполага, петролният търговец е бил изнудван чрез двама служители от Главна дирекция „Фискален контрол“ във връзка със спор около възстановяване на ДДС в размер на над 30 милиона лева на десетки фирми от орбитата на бизнесмена, занимаващи се с внос на горива и енергия от Австрия и Румъния.

„Петролният търговец е бил информиран, че ако иска да му бъде възстановено ДДС-то, ще трябва да приготви 5 милиона лв. подкуп за тандема Румен Спецов – Георги Димов. Рекетираният не е шефът на „Инса Ойл“ Георги Самуилов, макар че и той подаде жалба в прокуратурата срещу Румен Спецов и опекуна му Асен Василев“, разкрива източникът на „Уикенд“. Според думите му, притисканият бизнесмен е направил запис на една от срещите си с директорка във „Фискален контрол“ на име Филипина Тодорова, поискала рушвета, като веднага след уволнението на Румен Спецов от НАП това лято, записът бил предоставен в ГДБОП и в ДАНС.

„Служителката на НАП Тодорова беше извикана на разпит и разследването стартира, но веднага след парламентарните избори на 2 октомври всичко спихна. Една от възможните причини за замразеното разследване може да е свързана с платени солидни подкупи на мастити полицейски шефове. Говори се и друго – че президентският съветник Николай Копринков е спуснал временен чадър над Спецов и Димов.

От няколко месеца служители на НАП, пряко подчинени и ръководени от Георги Димов, участват в схема с пропускане на празни тирове през всички граници в България. По документи камионите са пълни със стока, а държавата възстановява неправомерно ДДС-то на фирмите. Неофициално се твърди, че тази схема е под контрола на Николай Копринков. Щетите за бюджета са за стотици милиони левове“, разяснява източникът ни от службите за сигурност. Според думите му, сред най-атрактивните далавери с участието на служители от „Фискален контрол“ в НАП, е тази с мнимото изкарване на спирт и други високоакцизни стоки към Гърция. Акцизът на цистерна със спирт е 36 000 лева в България и двойно повече – 36 000 евро, в Гърция.
Твърди се, че инициатор на сладката корупционна схема в НАП е не настоящият заместник-директор при бирниците Георги Димов, а доскорошния му началник и близък приятел Румен Спецов, който я вкарал в обращение още миналата зима. „От схемата изкарват много пари всички по веригата и може би заради това срещу Спецов все още не е стартирало наказателно производство и разследване.

В момента далаверата с празните тирове и неправомерно възстановяване на ДДС се ръководи от Георги Димов“, разказва информаторът ни.

Заместник-директорът в НАП Георги Димов встъпи в длъжност през пролетта на 2021 г., малко след като културистът Румен Спецов изненадващо се озова на директорския пост в приходната агенция. Около Спецов също избухна скандал за данъчна нередност – оказа се, че в миналото е продал своя фирма със задължения към бюджета на малоимотно лице. В навечерието на изборите на 2 октомври „сламеният“ купувач Данаил Николов изненадващо излезе от нелегалност и обяви, че е бил скрит в Сърбия и че е получавал всеки месец пари от Румен Спецов, за да си мълчи. До този момент не е известно Данаил Николов да е открит и разпитан от ГДБОП за данъчно-криминалната афера с фирмата на Румен Спецов.

Що се отнася до Георги Димов, който остана на поста си, той също е бил разследван, арестуван и даже уволнен в качеството си на служител в НАП. През есента на 2011 г. Димов е задържан от ГДБОП в кабинета си, докато е ръководил контролната дейност в НАП – София. В рамките на спецоперацията са запечатани работните компютри на 26 данъчни служители. Открити са престъпления, ощетили бюджета с над 40 милиона лева. Георги Димов е уволнен от НАП, но наказателно дело срещу него и уличените му подчинени така и не стартира.

Засега притесненията на зам.-директора в НАП Георги Димов са свързани основно в стартиралата от антикорупционната комисия КПКОНПИ данъчна ревизия заради подадена от него декларация с невярно съдържание. Димов е уличен, че не е декларирал луксозна лимузина „Ауди“ А8 на стойност 195 000 лв., както и апартамент от 170 кв.м. в столичния кв. „Стрелбище“. Данъчната ревизия, която експертите на КПКОНПИ ще извършат в следващите месеци срещу Георги Димов, обхваща период с 5-годишна давност.

4 коментара

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    Ей Бога ми.Тоя спецов-клецов много лаком.Абе кьопекоолу,не ти ли стигна тлъстия задник на хасковския педал асенка,н,ам си коя,та посегна за още.Боклук ненаситен.А НЯМА ЛИ КОЙ ДА ТЕ ДРЪПНЕ ЗА МАГАРЕШКИТЕ УШИ ЗАРАДИ ФИРМЕНАТА ТИ АФЕРА.
    Поправих печатните грешки от предния си пост,тъй като искам да съм точен.Точност му е майката и спецов-клецов при манафите заедно с асенка- в СЦЗ.Там ще им се радват,радват…

  2. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    Ей Бога ми.Тоя спецов-клецов много лаком.Абе кьопекоолу,не ти ли стигна тлъстия задник на хасковския педал асенка,н,ам си коя,та посегна за още.Боклук ненаситен.А НЯМА ЛИ КОЙ ДА ТЕ ДРЪПНЕ ЗА МАГАРЕШКИТЕ УШИ ЗАРАДИ ФИРМЕНАТА ТИ АФЕРА.
    Поправих печатните грешки от предния си пост,тъй като искам да съм точен.Точност му е майката и спецов-клецов при манафите заедно с асенка в СЦЗ.

  3. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    Ей Бога ми.Тоя спецов-клецов много лаком.Абе кьопекоолу,не ти ли стигна тлъстия задник на хасковския педал асенка,н,ам си коя,та посегна за още.Боклук ненаситен.А НЯМА ЛИ КОЙ ДА ТЕ ДРЪПНЕ ЗА МАГАРЕШКИТЕ УШИ ЗАРАДИ ФИРМЕНАТА ТИ АФЕРА.
    Поправих печатните грешки от предния си пост,тъй като искам да съм точен.

  4. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    Ей Бога ми.Тоя спецов-клецов много лаком.Абе кьопекоолу,не ти ли стигна ртлъстия задник на хасковския пшедал асенка,н,ам си коя,та посегна за още.Боклук ненаситен.А НЯМА ЛИ КОЙ ДА ТЕ ДРЪПНЕ ЗА МАГАРЕШКИТЕ УШИ ЗАРАДИ ФИРМЕНАТА ТИ АФЕРА.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране