17.10.2015 | 0:03
Русия няма да обслужва българските изтребители МиГ-29
Производителят не може да поеме отговорност и за сигурността на пилотите

Русия няма да обслужва българските изтребители МиГ-29, ако България сключи договор за обслужване на тези машини с Полша. Това обяви пред журналисти генералният директор на Руската самолетостроителна корпорация „МиГ“ Сергей Коротков.

Преди повече от седмица българското правителство одобри подписването на междуправителствено споразумение с Полша за ремонт на МиГ-29, които са руско производство. Аргументът на българската страна в лицето на министъра на отбраната Николай Ненчев беше, че самолетите трябва да се ремонтират в страна от ЕС, а това била Полша. Той обясни още, че поляците ще ни дадат временно два двигателя, при това безплатно, което по-късно беше опровергано от ген. Анатолий Кръстев, зам.-шеф на ВВС. Заради това изказване Ненчев дори заплаши генерала.

Ако България подпише споразумение с Полша за ремонт на двигателите РД-33, монтирани на МиГ-овете, руската корпорация „няма да има друг избор, освен да откаже“ поддръжка на тези изтребители от българските ВВС, каза Коротков.

По думите му това ще постави под въпрос правомерността на по-нататъшното използване на тези самолети, а също и сигурността на пилотите. „Съжаляваме, че подобно решение се взема единствено от съображения за политическа конюнктура и най-вероятно се дължи на натиск отвън“, заяви руският представител.

Ценовите параметри на ремонта, предложени от Русия и от Полша, са „фактически идентични“, а РСК „МиГ“ предлага на България десеторно по-изгодни условия в икономически план, твърди Коротков. Той за пореден път увери, че Русия не е издала на Полша лиценз, нито я е снабдила с актуализирана техническа документация за ремонт на двигателите на МиГ-29.

„Срещу посочената сума Русия бе готова да гарантира на България двойно по-голям ресурс, отколкото Полша. Независимо от този случай, будещ у нас чувство на дълбоко съжаление, с оглед традицията на вековно приятелство между Русия и България, все пак се надяваме да изградим взаимноизгодно сътрудничество въз основа на международното право“, обясни Коротков. Според него, при все това, е възможно руската страна да  оспори правомерността на подготвяното споразумение поради очевидното нарушаване на правата й като проектант и производител на самолетите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране