15.07.2016 | 19:41
Русия разполага в Крим ракети с обсег до България (видео)
Полкът ще бъде базиран във Феодосия в източната част на Крим в района на Керченския проток

През август министерството на отбраната на Русия ще прехвърли на анексирания полуостров Крим полк от зенитни ракетни комплекси С-400 „Триумф“, съобщи РИА „Новости“, позовавайки се на високопоставен офицер от руската противовъздушна отбрана.

Полкът ще бъде базиран във Феодосия в източната част на Крим в района на Керченския проток. Но ако ракетните установки бъдат преместени на западния бряг, обсегът им се простира до бреговете на България, покрива част от Румъния и напълно затваря достъпа до Черно море за украинската авиация.

С-400, които ще заменят системата от предишно поколение С-300, е модерно оръжие за борба с въздушни цели – ракети и самолети – с обсег до 400 км. Радарът е способен да открива и проследява десетки цели на разстояние до 600 км. Последното означава, че приблизително от района на Севастопол ще може да се вижда навътре от северния черноморски бряг на България в зона с граници Елхово, Ямбол, Сливен и Русе.

В началото на месеца руски медии съобщиха, че министерството на отбраната в Москва обмисля разполагане от 2017 г. на Крим и на два броя от модерната радиолокационна станция „Подсолнух“. Специфичното при нея е, че има видимост отвъд радиохоризонта. Според данни на версията за износ съоръжението, приличащо на голяма телена ограда, може да открие самолети на разстояние до 500 км и съпровождащи ги кораби до 400 км при обзор от 120 градуса.

Стотици летящи и плаващи цели могат да бъдат откривани, проследявани и класифиирани и според източник на „Интерфакс“ от отбранителното ведомство „ще виждаме всеки военен кораб, който минава през Босфора“ и така щяла да се компенсира засилената активност на НАТО.

В момента „Подсолнух“ има на въоръжение в Охотско, Каспийско и Японско море, а плановете са от следващата година да има такива радари и в Балтийско и Черно море.

Анализатори, цитирани от РБК, казват, че със С-400 ще се ограничат военните възможности на Украйна и НАТО в случай на военна криза. След анексирането на Крим преди малко повече от две години Русия разположи комплекси С-300 ПМУ, противокорабни ракети „Бал“ и „Бастион“, както и изтребители Су-27 и Су-30.

Не е докрай ясно какво се има предвид под полк С-400, защото в името на запазването на предимство пред противника числеността на пусковите установки и броя на ракетите им е секретна и варира значително според мирно и военно време.

Системите за превоз и стрелба на двата дивизиона в полка може да са между 16 и 24, всяка от които е с 4 ракети с максимален обсег или такива с по 4 ракети с по-малък обсег до 120 км с цел създаване на т.нар. ешеленна защита.

Виктор Мураховский, главен редактор на списание “ Арсенал отечества“, казва, че тази система е два пъти по-ефективна от С-300 ПМУ по далекобойност и зона на поразяване. Ракетите ѝ може да достигат и летящите радари AWACS на НАТО, които е планирано да контролират въздушното пространство на Румъния. С тях от разстояние до 400 км може да се покрива цялото небе над Крим.

Олег Валецкий от Центъра за стратегическа конюнктура казва, че система, способна да ликвидира цели над територията на съседни държави значително разширява зоната на абсолютен въздушен и морски контрол над и около Крим.

Александър Голц, известен коментатор за руската армия и гостуващ изследовател на университета в Упсала в Швеция, потвърждава, че така Русия може да създаде около границите си зона, недостъпна за самолети и кораби. Той припомня, че във Варшава НАТО е изразила тревога, че Русия създава „непроницаеми зони“ над обширни територии и на първо място в Крим, Калининград и Камчатка.

1 коментар

  1. Шикотов каза:

    Един папагал с американска дресировка,може да изложи България на реална опасност с кухите си и ненормални брътвежи по отношение на България,Русия.С фриволните си действия,Плевнелиев,Ненчев и Митов,са на път да усложнят положението на България в региона в който се намира.След около три месеца, единият си отива,другите двама верни като кубински революционери на задокеанското АФРО,остават за да доусложнят и без това сложните отношения с РФ. Волът когато рови,хвърля на гърба си!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране