16.03.2016 | 0:01
Русия се изтегля от Сирия, но ще продължи да воюва
Путин информира по телефона Обама за взетото от него решение

Руските военнокосмически сили (ВКС) ще продължат да нанасят удари в Сирия срещу „Ислямска държава“ и други терористични групировки въпреки частичното изтегляне, заяви зам.-министърът на отбраната Николай Панков, цитиран от РИА „Новости“. Съобщението дойде ден след като президентът Владимир Путин нареди да започне изтегляне на „основната част“ от руския контингент в Сирия.

„Все още е рано да се говори за победа над тероризма. Руската авиация има задачата да продължи да нанася удари по съоръженията на терористите“, каза Панков. Русия ще продължи да извършва разузнавателни полети, което изисква оставане на някои от летателните екипажи, а и руските военни инструктори, които съветват сирийската армия, също ще останат в Сирия, добави той.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че решението на Русия да изтегли част от военния си контингент от Сирия не означава, че Москва е недоволна от позициите на президента Башар Асад. На въпрос дали има разминаване в позициите на Москва и Дамаск за мирния процес, Песков отговори, че „еднакви мнения няма как да съществуват, но че Русия е за мирно решение на вътрешносирийския проблем“. Прессекретарят каза, че решението за изтеглянето е лично на Путин и не е било обсъждано с негови чуждестранни колеги. Първата група завръщащи се от Сирия многофункционални изтребители бомбардировачи Су-34 вчера се приземиха във военновъздушната база край Воронеж, където бяха посрещнати с военни почести. Руската военноморска база в Тартус и руската военновъздушна база в Хмеймим ще продължат да работят, както преди започването на руската операция в Сирия.

Руският президент Владимир Путин информира в телефонен разговор президента на САЩ Барак Обама за решението да започне изтеглянето на руските войски от Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл във вторник. В него се подчертава, че „това несъмнено ще послужи като добър сигнал за всички враждуващи страни и ще създаде условия за началото на реален мирен процес“. Путин е отбелязал важността на плътната координация в усилията на руските и американските представители по въпроса за постигането на решение за Сирия. Двамата президенти са се изказали за активизиране на процеса за намиране на политическо решение на конфликта и са подкрепили започващите в Женева преговори под егидата на ООН между сирийското правителство и опозицията.

Сирийските правителствени войски с подкрепата на руската военна авиация завзеха вчера от групировката „Ислямска държава“ значителни територии западно от град Палмира. Правителствени части завзеха две стратегически височини на 10 км от Палмира, изтласквайки оттам противника, съобщи агенция САНА, на която се позовава ливанската телевизия „Ал Манар“. Те продължават да се придвижват в района, западно от града, преследвайки отстъпващите джихадисти. Сирийската армия заяви, че ще продължи да се бие с „Ислямска държава“, Фронта „Ан Нусра“ и другите терористични групировки, свързани с тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране