14.08.2016 | 0:01
Руската атлетка Дария Клишина бе изгонена от Олимпиадата
Аз съм жертва, чувствам се предадена, заяви състезателката в скока на дължина

Единствената руска лекоатлетка, допусната до олимпиадата в Рио де Жанейро – Дария Клишина, все пак няма да участва. Това обяви световната лекоатлетическа централа IAAF, която именно даде право на Клишина да се състезава на игрите в скока на дължина.  Водачът на делегацията на Русия в Рио – Игор Казиков, заяви: „Тя официално е акредитирана за Игрите, има стартов номер, вписана е в заявките, живее в олимпийското село.“

А президентът на руската федерация по лека атлетика Дмитрий Шляхтин каза: „Отстраняването й бе потвърдено. Мотивите? Комисията към МОК не я допуска до участие. Бе подадена жалба, утре ще има гледане на случая от Спортния арбитражен съд (CAS). Цялата ситуация е ненормална, но ние я предвидихме. Казах и преди, че въпросът с Клишина не е приключен. Ето, сега пак възникна. Не мога да кажа какви са й шансовете“.

Клишина единствена от 68-те руски лекоатлети за игрите в Рио получи право да участва, с мотива, че тя живее и тренира във Флорида и е обект на проверки от независима антидопингова агенция. Останалите 67 руски атлети, включително и двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева, която никога не е давала положителна проба, бяха спрени от участие в Рио.

„IAAF не е отправил още към МОК искане за отнемане на акредитацията на Клишина, защото тя очаква решение на CAS, което ще бъде взето в следващите 24 часа. Решението на IAAF да я спре е основано на допълнителни данни от доклада на комисията „Макларън“, които IAAF е изискала допълнително, специално по нейния случай“, твърди източник на агенция „Р-Спорт“.

„Обжалвах в CAS решението на IAAF. Искам спешно изслушване, за да се вземе решение възможно най-бързо. Аз съм чист спортист и съм доказала това много пъти, това е извън съмнение. Живея в САЩ от три години и съм тествана почти непрекъснато от антидопингова система, извън обсъжданата. Аз съм жертва на тези, които направиха система за измама и манипулиране на нашия красив спорт и е неправилно това да се използва за политически цели. В момента се чувствам предадена от система, която не е фокусирана към поддържането на спорта чист и подкрепянето на чистите спортисти, а по-скоро се опитва да разпределя победите извън спортните арени“, написа Клишина в официално обръщение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране