11.07.2016 | 1:41
Руската мафия е отговорна за бума на кражби в Германия
Престъпни групировки имат хиляди членове във ФРГ

Руско-кавказката организирана престъпност продължава да разширява своето влияние на Запад и е отговорна за бума на битовите кражби в Германия, заяви шефът на немската Федерална криминална служба (ФКС) Холгер Мюнх, цитиран от в. „Велт ам зонтаг“. „Тези групи имат невероятен потенциал за кражби, което засяга вече и магазини“, допълни той. Мюнх разкри, че наскоро установили, че един грузински крадец си докарва до 500 евро дневно от подобни престъпления. Само през м.г. са били установени престъпления от този вид, които възлизат на 500 000 евро. „Това обаче е само една част от престъпната дейност на руската мафия и загубите от нея са за милиарди евро“, обясни Мюнх.

Една от най-опасните и тайнствени групировки са т.нар. „Воры в законе“, които представляват един вид престъпно братство, което здраво се е укрепило и в Германия. Те са създадени през миналия век в наказателните и трудовите лагери на съветския диктатор Сталин. Освен руснаци сред тях има абхазци, грузинци, кавказци и туркмени от бившите републики на Съветския съюз. Според данни на ФКС между 20 000 и 40 000 членове от тази организация се намират в Германия. От службата признават, че броят им може дори да е повече, тъй като членовете на тази организация спазват „железен кодекс на мълчание“ и е много трудно в нея да се внедрят агенти под прикритие. Те вече са установили свои железни правили и в немските затвори, както сториха преди това в Русия. „Около 10% от осъдените в нашите затвори са рускоговорещи, което е около 5000 души. Това показва колко голям е потенциалът им за набиране на нови членове“, призна Холгер Мюнх. Именно от затворите обаче се организират различните видове престъпления, разкриват следователи от ФКС. Влизането зад решетките всъщност помага на даден член да се издигна в тази престъпна йерархия. Те имат установени правила на поведение и действия, при което всеки отделя една част откраднатите пари в „обща каса“. Освен с влизане с взлом и кражби те се занимават с проституция, рекет и измами със стоки.

Шефът на ФКС обясни, че основната му цел е да спре измамите с получаването на убежище, което много руски мафиоти използват, за да се закрепят в Германия. „Именно след като получат това убежище, те се развихрят и започват своята криминална дейност. Точно затова сме насочили своите усилия за справяне с този вид измами, което да ни позволи по-бързо да екстрадираме даден престъпник от страната“, каза Мюнх. Неговата служба работи тясно с Федералната служба за имиграция и бежанците.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране